AVANGARDE, sondaj despre Holocaust, criza din Orientul Mijlociu și relația majorității cu evreii. Rezultate care pot părea surprinzătoare

sondaj
sondaj

În perioada 20.11-04.12.2023, Grupul de Studii Comportamentale AVANGARDE a realizat pentru Institutul „Elie Wiesel” un sondaj de opinie despre memoria și educația despre Holocaust, criza din Orientul Mijlociu și relația majorității cu evreii. Sondajul s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 1332 persoane de peste 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI.

 

Deși în aparență o majoritate ar susține statul Israel în conflictul cu organizația teroristă Hamas, în realitate situația este nuanțată. Astfel, la întrebarea cu cine simpatizează în conflictul Israel-Hamas, 40% se situează de partea Israelului, 26% a palestinienilor și 2% susțin organizația Hamas, dar 32% nu au exprimat nici o opțiune.

Percepția nu este favorabilă noii discipline de trunchi comun pentru clasa a XI a, „Istoria evreilor. Holocaustul”: 52% respingere și 44% acord pentru noua disciplină.

Poziție explicabilă în parte și prin aceea că numai 11% recunosc că evreii din România au fost victime ale Holocaustului, iar dintre aceștia, numai 31% indică responsabilitatea principală a lui Ion Antonescu pentru distrugerea evreilor și romilor, iar 54% optează pentru Germania. De asemenea, 20% din total respondenți percep evreii ca pe o „amenințare/o problemă”.

Memoria lui Ion Antonescu este în continuare într-o zonă gri: 45% îl privesc ca mare patriot, 36% îi recunosc statutul de criminal de război, 40% îl consideră responsabil pentru exterminarea evreilor și 43% pentru exterminarea romilor.

Vezi aici datele complete - https://media.dcnews.ro/other/202312/inshr-ew-raport-perceptii-asupra-minoritatilor_34204300.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel