Cel de-al optulea volum de însemnări zilnice ale Reginei Maria a României, care va fi lansat săptămâna viitoare de Editura Polirom, cuprinde relatări ale evenimentelor din 1926, un an neprielnic pentru familia regală. Însemnările vizează atât sfera politică și disputa dintre partide, care a culminat cu schimbarea guvernului României, cât și întâmplări din viața de zi cu zi și hobby-urile Reginei.
Autor: Diana Mandache
Regina Maria a României (1875-1938), nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost soția regelui Ferdinand și mama regelui Carol al II-lea. A început să-și scrie jurnalul în decembrie 1918 și de atunci și-a așternut aproape zilnic pe hârtie memoriile, până in 1938, cu puțin timp înaintea mortții.
Volumul al optulea al ”Însemărilor zilnice” scrise de Regina Maria a României povestesc întâmplarile anului 1926, care a fost nefast pentru familia regală. În decembrie 1925, Carol a renunțat la ”toate drepturile de moștenitor al tronului”, inițiind așa-numita criză dinastică. Ca urmare, adversarii Casei Regale au început o campanie de acuzații la adresa reginei și a prim-ministrului Brătianu, acuzat că i-ar fi obligat pe rege și pe regină să-l îndepărteze pe fiul lor. În această perioadă dificilă, familia regală a mai primit o lovitură atunci când regele Ferdinand a fost diagnosticat cu cancer. Boala sa o va determina pe regină să se întoarcă mai repede din călătoria din Statele Unite pentru a promova imaginea României.
Pe lângă contextul politic din România, Regina Maria notează în ”Însemnări” diferitele întâmplări din viața de zi cu zi, de la hobby-urile sale, caii și grădinăritul, până la descoperirea religiei Baha’i sau micile bucurii și necazuri ale rudelor și prietenlilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News