Oscarul, sub adevăratul său nume Premiul Academiei, revine în acest an cu cea de a 89-a ediţie, la Dolby Theatre din Los Angeles.
În 1927, Louis B. Mayer, patronul de la MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), a dorit crearea Academiei de Arte şi Ştiinţe ale Cinematografului pentru a promova cea de a 7-a artă, primul său preşedinte fiind Douglas Fairbanks. Academia a dorit să creeze un trofeu pentru a recompensa actorii şi cineaştii. Cedric Gibbons, responsabilul artistic de la MGM între 1924 şi 1956, desena un om gol străpungând cu o sabie o rolă de film. Sculptorul George Stanley a creat statueta reprezentând un cavaler cu o lance în mână, pe soclu, din bronz, numită Oscar. Ea a fost realizată în 1931. În timpul războiului, din cauza penuriei de metal, ea a fost făcută din ghips, ca apoi să fie turnată dintr-un aliaj placat cu aur de 24 de carate. Piedestalul său a fost creat în 1945. Astăzi ea măsoară 34 de centimetri şi cântăreşte 3,85 kilograme.
Emma Stone în La La Land
În 1934, un jurnalist utilizează numele de Oscar pentru a saluta premiul-recompensă acordat celei mai bune actriţe, Katharine Hepburn. În 1939, Academia adoptă oficial numele de Oscar.
Cât despre numele său, se spune că directoarea executivă a Academiei, Margaret Herrick, a afirmat că acesta seamănă cu unchiul ei, Oscar. O altă versiune a fost cea care susţine că Bette Davis afirma că seamănă cu soţul său, Harmon Oscar Nelson.
Aproape nimic nu a împiedicat această ceremonie de a se derula în fiecare an la data prevăzută, în afara anului 1938, când au fost grave inundaţii la Los Angeles, în 1968, când a 40-a ceremonie a fost amânată cu două zile ca un omagiu adus lui Martin Luther King, asasinat cu câteva zile înainte. De asemenea, în urma tentativei de asasinat împotriva lui Ronald Reagan, ceremonia a fost amânată cu o zi.
Academy Awards sunt cele mai vechi recompense în domeniul spectacolului. Ele sunt considerate drept cele mai importante ale industriei cinema-ului mondial. Echivalentul lor pentru muzică sunt Grammy Awards, pentru televiziune Emmy Awards, iar pentru teatru, Tony Awards.
Premiile Oscar sunt decernate din 1929 la Los Angeles pentru a saluta excelenţa producţiilor mondiale de cinema.
Ryan Gosling în La La land
Astfel s-a născut acel premiu care de 89 de ani a inclus cele mai mari staruri, ca Orson Welles, Greta Garbo, Cary Grant, Fred Astaire, Richard Burton, Robert Mitchum, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Rita Hayworth...
O bună campanie era considerată în jur de cinci milioane de dolari, în utimul timp depăşindu-se această sumă. Pentru a limita excesele campaniilor şi traficul de influenţă, Academia a luat măsuri foarte drastice, precum interdicţia de a trimite mesaje electronice publicitare în favoarea unui candidat.
Oscarurile recompensează cele mai bune filme lansate în Statele Unite în anul precedent şi cei mai buni actori şi cineaşti. Pentru fiecare premiu asociaţia propune cinci nume. Votul se efectuează prin buletin secret de către membrii juriului, care reprezintă domenii distincte: actori, scenografi, directori de imagine, regizori, documentarişti, specialişti in montaj, compozitori, producători, relaţii publice, autori de scurtmetraje şi filme de animaţie, specialişti în sunet şi scenarişti.
Natalie Portman în Jackie
Principalele categorii de premii sunt: Oscar pentru cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Efecte speciale, Cea mai bună muzică de film, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet.
Cele mai multe Oscaruri au fost obţinute de pelicula Ben-Hur cu 12 nominalizări, Titanic cu 14 nominalizări, Stăpânul Inelelor: Întoarcerea regelui, cu 11 nominalizări.
Meryl Streep deţine recordul absolut, cu 20 nominalizări, Katharine Hepburn este actriţa cea mai recompensată la categoria Cea mai bună actriţă, cu 4 Oscaruri.
Daniel Day-Lewis este actorul cel mai recompensat la categoria Cel mai bun actor, cu trei victorii. Jack Nicholson a obţinut 3 Oscaruri la două categorii: cel mai bun actor în rol principal şi în rol secundar. El deţine şi recordul la nominalizări pentru un actor: 13.
Casey Affleck în Manchester by the Sea
John Ford este realizatorul cel mai recompensat cu patru trofee. Este urmat de Frank Capra şi William Wyler cu 3 statuete.
Vittorio De Sica şi Federico Fellini au cele mai multe victorii la categoria cel mai bun film străin, respectiv 4, urmaţi de Ingmar Bergman cu 3 victorii.
Ei figurează în pantheonul actorilor hollywoodieni, cu toate acestea nu au fost niciodată răsplătiţi cu Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.
Charles Chaplin a dat naştere unuia dintre cele mai emblematice personaje ale cinema-ului mut american. Nominalizat o singură dată la această categorie, a fost în schimb recompensat cu două Oscaruri de Onoare, în 1972 şi 1929.
Isabelle Huppert în Elle
Actorul, dansatorul şi coregraful de geniu Fred Astaire a fost nominalizat o singură dată pentru un rol secundar în Turnul infernal, în 1974. A primit totuşi, în 1950, un Oscar de Onoare pentru talentul său unic şi pentru contribuţia la comedia muzicală.
Cary Grant a fost recompensat cu Oscarul de Onoare în 1970. Fusese nominalizat în două reprize fără succes pentru cel mai bun actor, în 1941 şi în 1945.
Enigmatica şi frumoasa actriţă Greta Garbo a fost nominalizată de patru ori, de două ori în acelaşi an, pentru nemaipomenita realizare din Romance şi Anna Christie, în 1930, Romanul lui Marguerite Gautier (1938) şi Ninotchka (1939). Un Oscar de Onoare i-a fost acordat în 1955, dar ea nu a venit să-şi ia premiul, trofeul a fost primit de către actriţa Nancy Kelly.
Denzel Washington în Fences
Gene Kelly, autorul şi dansatorul de talent, interpretul din Cântând în ploaie şi Un american la Paris, nu a fost nominalizat decât o singură dată la Oscar pentru Cel mai bun actor, şi asta pentru un film minor: Escală la Hollywood. O greşeală pe care Academia a încerat s-o repare decernându-i un Oscar de Onoare în 1952 pentru polivalenţa sa ca actor de comedie, cântăreţ, regizor, dansator şi, în particular, pentru strălucitoarele realizări în arta coregrafiei în film.
Icoană a cinema-ului, James Dean a fost nominalizat numai de două ori şi a treia oară cu titlul postum, la categoria cel mai bun actor. Dispărut într-un teribil accident de maşină în anul 1955, el a figurat în anul următor printre cei mai buni cinci actori, cu rolul realizat în La Est de Eden şi pentru prestaţia sa în Giant, în anul următor.
Julianne Moore fusese nominalizată în trei reprize la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal, în Boogie Night, Sfârşitul unei legături şi Departe de paradis. Ea a fost în sfârşit recompensată cu statueta Oscar pentru excelentul rol din Still Alice în 2015, unde interpreta rolul unei profesoare care se îmbolnăveşte de Alzheimer…
Hidden Figures
George Clooney, recompensat cu Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar în Syriana şi pentru Cel mai bun film cu Argo, pe care l-a produs cu Ben Affleck şi Grant Heslov, aşteaptă în continuare statueta pentru un rol principal. El a fost deja nominalizat la această categorie de trei ori, în 2008 pentru Michael Clayton, în 2010 pentru In the air şi în 2012 pentru The Descendant.
Actorul-fetiş al lui Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, a fost nominalizat de şase ori în cariera sa la categoria Cel mai bun actor. De fiecare dată când DiCaprio a fost nominalizat, au reapărut aceleaşi analize ale relaţiei lui complicate cu Academia şi e greu de înţeles pentru ce talentul său nu a fost recompensat cu cel mai prestigios premiu decât în 2016, când a obţinut Premiul pentru cel mai bun actor în The Revenant.
Katharine Hepburn și Spencer Tracy, multi premiați cu Oscar
Nenorocirile lui DiCaprio au început în 1994, când a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru compoziţia sa de copil autist în Gilbert Grape, alături de Johnny Depp. Prima nominalizare, primul blestem. Odată cu Titanic, în 1998, când drama lui James Cameron a avut 14 nominalizări şi a obţinut 11 statuete, Kate Winslet a figurat printre cele mai bune actriţe, dar DiCaprio nu a fost răsplătit. A doua decepţie.
Şapte ani mai târziu este nominalizat la categoria Cel mai bun actor în Aviator. Statueta îi scapă din nou, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007 pentru Blood Diamonds. În acelaşi an, Gangs of New York, pelicula lui Martin Scorsese, a plecat cu patru Oscaruri. Şi de această dată, DiCaprio este absent, deşi interpretează un rol de geniu. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu performanţele sale din Inception, Shutter Island sau Romeo and Juliette. Unii cronicari vorbesc despre “sindromul băiatului frumos”. Alţii afirmă că ar plăti o poliţă pentru caracterul său imposibil din timpul filmărilor.
Jimmy Kimmel
La ediţia din acest an, La La Land a câștigat deja un mare număr de premii la Hollywood, triumfând la Globurile de aur, dar și la galele sindicatelor producătorilor, regizorilor și criticilor, iar la ceremonia Oscarurilor de duminică situația ar putea să nu fie foarte diferită. Potrivit site-ului de previziuni Goldderby, La La Land este favorită la cel puțin zece categorii din cele 14 pentru care a primit nominalizări. DPA și AFP au descoperit însă și o serie de categorii în care câștigătorii sunt mai greu de anticipat, cel puțin în teorie, și atrag atenția asupra altor lucruri care merită urmărite la gala Oscarurilor.
Meryl Streepin Florence Foster Jenkins
Categoria cel mai bun actor este una dintre cele mai importante în care La La Land — reprezentată aici de actorul nominalizat Ryan Gosling — nu pare favorită la trofeu. Casey Affleck (Manchester by the Sea) a fost considerat favorit la această categorie pentru modul în care a interpretat rolul unui instalator din Boston, pus în situația de a deveni tutore pentru un nepot după moartea fratelui său. Denzel Washington (Fences) pare însă să-și fi împrospătat șansele la un Oscar după ce a câștigat premiul Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild), iar acum învingătorul este incert, potrivit DPA.
O altă categorie disputată este cea a celui mai bun film străin, o "confruntare" între producția iraniană The Salesman și filmul german Toni Erdmann. Comedia germană despre relația unui tată cu fiica lui de care s-a înstrăinat a fost percepută ca o favorită clară pentru premiu, până când președintele Donald Trump a emis un ordin care prevede o interdicție de călătorie în SUA pentru cetățenii din șapte state majoritar musulmane, printre care și Iranul.
Moonlight
Regizorul filmului The Salesman, Asghar Farhadi, și vedeta filmului, Taraneh Alidoosti, au anunțat că nu vor participa la ceremonia de decernare a Oscarurilor și, dintr-o dată, un vot pentru acest film a devenit unul împotriva lui Trump, unul pe care membrii Academiei americane de film ar putea fi fericiți să-l acorde. Ambele filme sunt cotate cu șanse 5/4 să câștige la această categorie, potrivit site-urilor de previziuni.
Comicul american Jimmy Kimmel va fi prezentatorul ceremoniei televizate, dar îi va avea alături de el pe scenă în diverse momente pe Amy Adams, Riz Ahmed, Javier Bardem, Janelle Monae sau David Oyelowo.
Comediantul, care este gazda show-ului Jimmy Kimmel Live! de pe canalul ABC, va fi maestrul de ceremonii al Oscarurilor pentru prima dată, în fața unui public de zeci de milioane de telespectatori.
Vigo Mortensen în Captain Fantastic
Jimmy Kimmel, de 49 de ani, se va confrunta cu provocarea de a asigura ritmul unui spectacol de peste trei ore — cel mai urmărit eveniment non-sportiv din SUA — într-un an în care nicio surpriză majoră nu este așteptată și unde controversa Oscarurilor "prea albe", pare să fi fost depășită, relatează AFP.
Un alt pariu sigur care poate fi făcut este că vor exista numeroase proteste împotriva lui Donald Trump la Oscaruri. Prezentatorul Jimmy Kimmel afirma: “Sunt convins că va fi o noapte contra Trump. În fiecare zi, când am ajuns pentru repetiţii, în faţa sălii erau manifesanţi care strigau «Trump is not my president (Trump nu este preşedintele meu)»”.
Jodie Foster, Michael Fox, Ben Harper, şi mulţi aţii s-au hotărât ca în această lungă noapte să se opună politicilor faţă de emigranţi a preşedintelui Donald Trump, considerată “un atac împotriva demnităţii umane”.
Pe măsură ce sezonul premiilor din showbiz a avansat, declarațiile politice de pe scenă au devenit la fel de obișnuite ca mulțumirile adresate agenților, scrie DPA. Meryl Streep i-a provocat iritarea lui Trump după un discurs dur la Globurile de Aur, iar Jennifer Lopez, Katy Perry și Busta Rhymes au criticat noua administrație americană la premiile Grammy. Cu două zile în urmă, George Clooney a făcut şi el un apel pentru lupta pentru libertate în Statele Unite, cu prilejul primirii unui César de Onoare. Câștigătorii premiilor Oscar își folosesc frecvent apariția în lumina reflectoarelor pentru a milita pentru o cauză favorită, care în acest an se anticipează că va fi politica americană.
Toni Erdmann
AFP scrie că Donald Trump nu va privi Gala Oscarurilor pentru că va fi ocupat cu găzduirea balului anual al guvernatorilor la Casa Albă, a indicat purtătorul său de cuvânt Sean Spicer.
Asta însă nu-l va împiedica, fără îndoială, pe președintele american să posteze comentarii pe Twitter, așa cum are obiceiul în ultima perioadă, mai ales dacă va face obiectul criticilor, așa cum a fost cazul cu discursul lui Meryl Streep de la Globurile de Aur, notează France Presse.
Agenția germană de știri scrie că Trump va eclipsa cauza diversității etnice la Oscaruri în acest an, în parte datorită faptului că celebrele premii nu vor mai fi "atât de albe" în 2017. După doi ani în care toată atenția s-a concentrat asupra alegațiilor de favoritism pe bază rasială, Academia de Film americană a transformat regulile de vot și a recrutat membri care să asigure o mai mare diversitate etnică.
Printre nominalizații din acest an se află actori de culoare la fiecare categorie dedicată actorilor, precum și la cea pentru cel mai bun regizor, iar pelicule axate asupra unor personaje afroamericane, precum Moonlight (8 nominalizări), Fences și Hidden Figures, au șanse să fie desemnate cel mai bun film al anului.
Viola Davis în Fences
Această listă de nominalizări mai diversificată are șanse mari să ajute Academia Americană de film să pună capăt controversei din ultimii doi ani privind absența laureaților proveniți din rândul minorităților, care a fost popularizată prin hashtag-ul #OscarsSoWhite. În total, 7 actori “ai diversităţii” dintre care 6 afro-americani sunt nominalizaţi, situaţie fără precedent. Au şanse reale pentru o victoria Denzel Washington şi Viola Davis (Fences), Mahershala Ali (Moonlight). Cu cineaştii din spatele camerelor, Barry Jenkins (regizorul şi scenaristul peliculei Moonlight) şi cu documentariştii Ava DuVernay şi Ezra Edelman, diversitatea este bine reprezentată.
Totuși, observă AFP, un alt hashtag — #OscarsSoMale — pare a câștiga popularitate, pentru a denunța faptul că lista de nominalizări ar fi prea "masculină".
Unele dintre momentele cheie ale serii ar putea interveni între decernările de premii, mulțumită nominalizărilor la categoria cel mai bun cântec original, care vor fi interpretate de Sting, Justin Timberlake, John Legend — care va cânta nu unul, ci două cântece nominalizate din La La Land — și "copilul minune" de la Hollywood, Lin-Manuel Miranda.
Dacă Miranda va câștiga un Oscar pentru cântecul său How Far I'll Go din filmul animat Moana (Vaiana), el va intra în clubul foarte exclusivist așa-numit EGOT, din care fac parte cei care au câștigat premii Emmy, Grammy, Oscar și Tony. Potrivit unei evidențe a revistei People, numai 12 oameni au reușit să intre în clubul EGOT, cunoscut și sub numele de "marele șlem al show business-ului", printre ei aflându-se Audrey Hepburn, Mel Brooks și Whoopi Goldberg.
The Salesman, regizat de Asghar Farhadi
Miranda, autorul musicalului Hamilton ar fi, la 37 de ani, cel mai tânăr membru al clubului EGOT, precum și unicul membru care a câștigat și un Premiu Pulitzer, în 2016, și un grant al MacArthur Foundation pentru creatorii de geniu, în 2015.
France Presse atrage atenția că, pe lângă faptul că ar putea lipsi de suspans ediția din acest an a Oscarurilor, La La Land ar putea deveni protagonista unui record, cu cele mai multe trofee câștigate.
Cu un record de 14 nominalizări, egalat doar de alte două producții de-a lungul istoriei, comedia muzicală ar putea primi duminică un număr de premii Oscar fără precedent.
La La Land este favorită la Oscarul pentru cel mai bun film, înaintea unor filme mai avangardiste precum Moonlight și Manchester by the Sea. În același timp, dacă Damien Chazelle va câștiga statueta pentru care este favorit, el va fi, la 32 de ani, cel mai tânăr regizor care va câștiga un Oscar. Triumfătoare de la prezentarea ei la Mostra de la Veneţia, comedia muzicală a lui Damien Chazelle n-a fost însă recompensată la Premiile Guildei Scenariştilor Americani, care i-a peferat Moonlight şi Premier contact. Palmaresul Guildei este în general un bun indicator pentru scena Oscarurilor.
Dacă Isabelle Huppert, muza lui Chabrol, le va învinge pe Natalie Portman şi Emma Stone, ea va deveni a treia actriţă franceză oscarizată, după Simone Signoret şi Marion Cotillard.
Un alt moment de interes al galei ar putea fi eventuala premiere a lui Meryl Streep la categoria cea mai bună actriță. Meryl Streep a primit în acest an cea de a 20-a sa nominalizare pentru rolul din Florence Foster Jenkins, ceea ce o face actrița cu cele mai multe nominalizări din istoria Oscarurilor.
Madeline Fontaine
Dacă va câștiga duminică, actrița de 67 de ani va intra în posesia celui de-al patrulea Oscar al carierei, alăturându-se lui Katharine Hepburn pe piedestalul actrițelor cele mai premiate la categoriile rol principal și rol secundar.
N-aş putea să n-o enumăr şi pe creatoarea de costume, cea mai acreditată, Madeline Fontaine, pentru hainele create pentru filmul Jackie, în care, pentru rolul Jacqueline Kennedy a fost nominalizată Natalie Portman, care a reuşit să transforme legenda în realitate.
De la Margaret Thatcher interpretată de Merryil Streep la Grace Kelly întruchipată de Nicole Kidman, sunt transformări extraordinare în care costumul a avut rolul său.
În acest an pentru prima dată, Academia a impus reguli de fier în privinţa timpului acordat discursurilor învingătorilor, care va fi limitat fără nicio excepţie.
După defileul actorilor pe miticul covorul roşu, se va aduce un omagiu marilor dispăruţi în 2016, In memoriam: Carrie Fisher, Debbie Reynolds, Anton Yelchin, George Michael, Leonard Cohen, Zsa Zsa Gabor, Gene Wilder, Michael Cimino, Andrzej Wajda, Peter Vaughan, Garry Marshall, Dario Fo, Giorgio Albertazzi, Franca Sozzani.
Emma Stone și Ryan Gosling în La La Land
Ce ţinute au ales marile vedete pentru această Gală? Emma Stone (La La Land) s-a decis pentru o splendidă rochie blu navy de la Stella McCartney. Ruth Negga, candidata per Loving, va îmbrăca o minunată ţinută Miu Miu, Isabelle Huppert (Elle) a ales haute couture-ul italienesc pentru, cu un costum Armani Privé, super elegant. Nicole Kidman (Lion) va fi îmbrăcată într-o rochie Chanel Haute Couture, Viola Davis (Fences) în Bottega Veneta, ca şi Naomi Harris (Moonlight) şi Olivia Spencer.
Foarte eleganţi vor fi şi actorii, mai ales Ryan Gosling, candidat la Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, care va apărea într-un sacou Prince de Galles, semnat Ferragamo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu