Sunt anumite apartamente în România despre care unii spun că nu s-ar muta nici gratis!
Am găsit un apartament frumos într-un ansamblu rezidențial într-o zonă decentă în București, cu acces la 15 minute de mers pe jos de metrou, preț 57.500 euro, 50 metri pătrați. ”Singura” problemă era priveliștea, adică se afla lângă cimitir. ”Nu m-aș muta niciodată acolo! Cum să văd toată viața un cimitir cum deschid fereastra?! Ar trebui să mi-l dea gratis ca să mă mut acolo! De fapt, nici pe gratis nu m-aș muta acolo!”, mi-a spus cineva.
În primul rând, ce ai prefera să vezi dimineața: un cimitir sau un bloc uriaș de 12 etaje? Dacă ai în față un bloc de 12 etaje, nu prea are cum să-ți ajungă razele soarelui în casă. În schimb, dacă ai un cimitir, vei avea apartamentul luminat.
În al doilea rând, vei avea cei mai liniștiți vecini! Îți imaginezi o viață fără muzica dată tare de vecinul de vizavi? Sau fără certurile sale cotidiene cu soția? Sau fără valul de înjurături la adresa copiilor? Sau fără să-l vezi pe vecinul în chiloți pe balcon? Lucrurile astea, cu siguranță, nu le vei auzi/vedea la vecinii tăi din cimitir...
În al treilea rând, dacă ai vizavi un cimitir, ai șanse să mai vezi și tu cerul fără să-ți amorțească gâtul privind în sus de pe balconul tău. Dacă ai avea un ”mastodont”, ghinion... Nu vei vedea cerul decât dacă vei ieși afară.
În al patrulea rând, mulți și-au luat bloc crezând că se vor bucura pe vecie de spațiul verde din față... doar că unii și-au luat țeapă. Au răsărit imediat blocuri și oamenii s-au trezit umbriți de construcțiile înalte și și-au luat adio de la peisaj. În schimb... cine va scoate morții din cimitir ca să ridice blocuri pe acel teren?! Cel puțin nu în viitorul apropiat... așadar întrebarea este retorică.
Alții aleg să se plimbe prin cimitire, să stea pe o bancă și să mediteze, să citească, alții merg la spectacole acolo (vezi Cimitirul Bellu), așa că să-l vezi zilnic nu văd de ce ar fi o problemă.
De altfel, multe case la țară sunt gard în gard cu cimitirele și nimeni nu s-a plâns că s-a distrus emoțional. Nu ești mai puțin dezvoltat psihic dacă vezi cimitirul zilnic. Până la urmă, îți aduce aminte că ești trecător și te face să-ți prețuiești mai mult viața.
”Răspunsul este simplu: nu am nici un fel de problemă cu cimitirul... nu mi se pare horror, nici trist, nici vesel. Nu mă va influența în niciun fel că-mi voi bea cafeaua privind spre cimitir de pe balcon. Plus că sunt mai multe avantaje: am liniște, lumină și verdeață. În plus, este imposibil ca, în timp, să apară vreo clădire”, mi-a spus Daniel.
”Plus că acolo o să văd mereu oameni drepți”, a spus, amuzat, tânărul.
Până la urmă întrebarea este simplă: unde vrei să stai? Să ai vizavi un cimitir sau un ”mastodont” de enșpe mii de etaje?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu