Andrei Perianu, consultant financiar, a explicat ce putem face să ne sporim veniturile atunci când vom ieși la pensie.
Andrei Perianu, consultant financiar, susține că românii ar trebui să își facă un plan, astfel încât atunci când ies la pensie să poată avea același stil de viață ca și astăzi, în contextul în care viața devine din ce în ce mai scumpă.
„Ne-a atras atenția o știre din Marea Britanie... Ca de obicei, cercetătorii britanici, iar de data asta avem un institut de cercetare care a făcut câteva proiecții legat de câți bani vei avea nevoie atunci când vei fi la pensie.
Poate unii dintre dumneavoastră se gândesc că mai e mult timp până la pensie, dar cred că un lucru care ne atrage mai tare atenția este faptul că viața a devenit din ce în ce mai scumpă și dacă ar fi să ne gândim că trebuie să avem la pensie aproape același stil de viață ca și astăzi, ar trebui cumva să plănuim asta. Și asta ni se pare că în Marea Britanie ei fac foarte bine”, a spus Andrei Perianu la Antena 3 CNN.
Potrivit consultantului financiar, românii au un avantaj. Acela că marea majoritate dintre ei sunt proprietari atunci când ies la pensie și nu mai sunt nevoiți să plătească chirie. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a avea bani de călătorii și alte activități., așa că oamenii ar trebui să se gândească la ce pot face pentru ca atunci când ies la pensie să poată să aibă nu doar strictul necesar, ci mult mai mult.
„Într-adevăr, noi avem niște avantaje în România și anume că aproape toată lumea deține casa în care locuiește sau sunt proprietarii caselor în care stau. Asta înseamnă că nu mai trebuie la pensie să mai plătești chirie, vreo rată la bancă, că până atunci reușești să plătești creditul și ai acea proprietate, deci nu mai ai un cost de locuire.
Însă ar trebui să ne gândim cum ai putea ca atunci când ieși la pensie să poți să nu ai doar strictul necesar, strictul necesar care acum este acoperit de pilonul unu de pensii sau de pilonul doi de pensii. Deci, dacă vrei să faci ceva în plus, să poți să călătorești, pentru asta ar trebui să ai mai multe elemente într-un portofoliu. Fie că ai depozite bancare care generează dobândă, fie titluri de stat care generează un cupon sau un randament, fie că ai acțiuni pe bursă care îți plătesc dividende sau ai creșteri, fie ai a 2-a sau a 3-a locuință care îți va da o chirie ca un venit fix pe termen lung”, a explicat Andrei Perianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu