Cel mai bun raport privind Statul de Drept a fost publicat astăzi de Comisia Europeană.
Ministrul Justiții, Alina Gorghiu, a declarat că a fost publicat cel mai bun raport de până acum privind statul de drept din România, unul favorabil. La această reușită au dus progresele din justiție și îndeplinirea recomandărilor din 2023.
"După închiderea MCV, acest raport bun este una dintre cele mai mari realizări ale Ministerului Justiţiei din ultimul an", transmite Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Astăzi, Comisia Europeană a publicat cel de-al cincilea raport privind statul de drept, conform Ministerului Justiției. Este cel mai bun raport de până acum în ceea ce priveşte capitolul justiţie și una dintre cele mai mari realizări ale Justiției din ultimul an, după închiderea MCV, adaugă Gorghiu.
Ministerul Justiției transmite că a sprijinit încă de la început instituirea acestui mecanism, care evaluează toate Statele Membre ale Uniunii Europene, pe baza acelorași standarde.
Acest raport reprezintă un instrument util de evaluare a principalelor componente ale unei societăți democratice: sistemul de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul și independența mass-media, aspecte legate de sistemul de control și echilibru al instituțiilor statului.
"Progresele realizate în îndeplinirea recomandărilor din anul 2023, cu privire la sistemul judiciar, sunt semnificative:
- demararea consultărilor la nivel instituțional, în sistemul judiciar, pe evaluarea Panelului de experți cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia;
- asigurarea stabilității reformei judiciare și a implementării Legilor Justiției;
- eficiența controlului jurisdicțional efectuat de ICCJ în materie disciplinară (răspunderea disciplinară a magistraților);
- îmbunătăţiri în ceea ce priveşte resursa umană din sistemul judiciar;
- eforturi semnificative pentru digitalizarea sistemului judiciar;
- reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetățenilor.
Raportul notează elemente de progres și în ceea ce privește cadrul anticorupție: implementarea în grafic a Strategiei Naționale Anticorupție; stabilitatea numărului de procurori DNA, la nivelul asumat prin PNRR (85% din numărul total de posturi); menținerea unui bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt; progrese în funcționarea sistemului post-SIIJ, inclusiv modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024", notează Alina Gorghiu.
Aceasta consideră că rezultatul lăudabil se datorează efortului conjugat al multor instituţii și le mulţumește pentru buna colaborare colegilor din Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public şi întregului sistem judiciar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu