Simona Ruță, șef Departament Viroze Emergente în cadrul Institutului de Virusologie "Ștefan S. Nicolau", atrage atenția asupra importanței vaccinării.
Simona Ruță, șeful Departamentului Viroze Emergente în cadrul Institutului de Virusologie "Ștefan S. Nicolau", a explicat de ce este important să ne vaccinăm și de ce nu ar trebui să considerăm vaccinul inutil atunci când o boală ajunge să nu mai fie la fel de periculoasă sau răspândită.
"Trebuie să vă spun că m-am întors de puține zile de la Congresul European de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică, care s-a desfășurat la Copenhaga, în Danemarca, și care a avut peste 16 mii de participanți. Este un congres în care vaccinarea ocupă un loc foarte important printre subiectele discutate pentru că, după cum știm cu toții, suntem într-o perioadă foarte complicată din cauza scăderii ratei de acoperire vaccinală. Din cauza numeroaselor zone de conflict care există în lume, inclusiv în imediata noastră vecinătate și care produc valuri de migranți, care sunt potențiale surse de apariție a unor boli infecțioase și care adâncesc și mai mult breșele legate de acoperirea vaccinală, și din cauza elefantului din cameră, cum se spune, ezitarea sau neîncrederea față de vaccinare, care este peste tot pe glob, nu doar la noi în țară.
Și s-a vorbit acolo despre numeroase lucruri, determinanți ai ezitării față de vaccinare. În Europa se denumesc cu un acronim: 5C. Sunt o serie de factori legați de încredere, complezență, auto-mulțumire. Nu mai vedem bolile care sunt prevenibile prin vaccinare și se spune de multe ori că vaccinurile sunt victima propriului lor succes pentru că majoritatea bolilor pentru care ne vaccinăm dispar ușor-ușor din peisajul zilnic și atunci avem impresia că nu merită să ne mai vaccinăm pentru ceva care nu există sau pentru ceva care este foarte ușor, cum a devenit și infecția COVID, a devenit oarecum o răceală banală pentru pacienții care nu au boli autoimune și atunci vaccinul nu mai valorează nimic.
Nu e chiar așa, lucrurile stau complet altfel și dacă începem să ne uităm un pic mai atent și să studiem informațiile științifice reale vom vedea că vaccinurile sunt unele dintre cele mai eficiente metode de prevenție primară", a declarat Simona Ruță, șeful Departamentului Viroze Emergente la Institutul de Virusologie "Ștefan S. Nicolau".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci