„Aventurile africane ale unui sas din Transilvania“ vs. vizita lui Klaus Iohannis / Dan Negru: Ar merita un film, dar cine să-l facă?

Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro

Dan Negru a transmis un mesaj despre vizita președintelui Iohannis în Africa.

Într-o postare pe Facebook, Dan Negru a transmis un mesaj despre vizita președintelui Iohannis pe continentul african, amintind de primul cetățean de pe teritoriul României ce a fost acolo, care se întâmplă să fie tot un sas din apropiere de Sibiu.

„De-aș fi fost în locul președintelui l-aș fi făcut cunoscut pe primul român care a ajuns în Africa. Mai ales că era născut în Sebeș, aproape de Sibiu

Puțini îl mai știu azi pe Franz Binder ,un explorator transilvănean, primul de-al nostru care a ajuns în Africa pe la 1800. Aventurile lui sunt fabuloase, un nepot de-al său le-a scris într-o carte : “Aventurile africane ale unui sas din Transilvania”. Ar merita un film dar cine să-l facă? Colecția pe care a adus-o din Africa e considerată și azi una din cele mai vechi colecții aduse în Europa din regiunea Nilului. Binder e înmormântat în Vrupăr, un sat de lângă Mediaș și are un muzeu în Sibiu care-i poartă și azi numele…

I-aș fi amintit memoria.

Ce bun prilej era!

Altfel, uitarea e cea mai mare lașitate!“, a scris Dan Negru.

Cine a fost Franz Binder

Cartea la care Dan Negru face referire se numește „Călătorii și întâmplări ale unui sas din Transilvania, la mijlocul secolului trecut, în Orient și Africa“,iar Franz Binder, protagonistul, s-a născut în anul 1824 în orașul Sebeș, într-o familie de farmaciști sași. Inițial și el a dorit să devină farmacist, în buna tradiție a familiei sale și a locuit o perioadă la Ploiești. Fratele său vitreg, Samuel Mauksch, era angajat în serviciul militar egiptean, potrivit Wikipedia.

Fiind un pasionat călător, în anul 1849, el a întreprins o lungă călătorie în Orientul Apropiat și în Africa. motivată printre altele și de dorința de a-și regăsi fratele vitreg, căruia i se pierduse urma. El a a pornit mai întâi spre Constantinopol, iar de acolo spre Bagdad, prin Alep, călare pe catâr.

Drumul său prin Africa este relatat și de Franz Remmel, în cartea „Călătorind peste șapte mări“, apărută în 1984, bazându-se pe jurnalul de călătorie al lui Binder. După cum afirmă Remmel, Binder a construit cu mâna sa o plută, cu care a navigat în jos, pe Tigru, spre Bagdad.

În anul 1993, în municipiul Sibiu, a fost inaugurat Muzeul de etnografie universală „Franz Binder„, primul și unicul muzeu de etnografie extra-europeană din România. Clădirea în care funcționează muzeul este o clădire monument istoric, construită în stil neogotic în perioada 1865-1867, inițial ca sediu al Asociației Micilor Meseriași și având de-a lungul timpului diverse întrebuințări.

Muzeul găzduiește expoziția permanentă: „Din cultura și arta popoarelor lumii„, precum și expoziții temporare cu titlul: „Din creația artizanală a popoarelor lumii„.

La ora actuală, muzeul are 3000 de exponate din nordul Africii și izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mică, Brazilia, Laponia sau Australia, care se împart în colecții ”vechi” (achiziționate până la a doua jumătate a secolului al XIX-lea) și colecții ”noi" (achiziționate după 1990).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel