Ameninţarea nu a dispărut. Încă e stare de război.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului. "Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti", a spus el, adăugând însă: "În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că acesta nu este începutul sfârşitului războiului, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung", informează Agerpres.
Potrivit Kievului, contraofensiva ucraineană a condus la eliberarea a peste 6.000 de kilometri pătrați din regiunile Harkov și Herson. Este vorba de cel mai usturător eșec al armatei ruse de la retragerea sa din împrejurimile Kievului, în martie. Ministrul rus al Apărării a fost convocat pentru luni în Duma de Stat pentru a da explicații pe seama înfrângerilor suferite recent în Ucraina.
Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă ca răspuns la ofensiva rapidă din weekend a trupelor ucrainene, care a forțat Rusia să abandoneze principalul său bastion din regiunea Harkov. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii. Ucraina a recucerit mai mult de 3.000 de km pătrați de la începutul lunii septembrie. Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene au recuperat 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia de la începutul lunii.
Vladimir Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o "eroare", a afirmat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre discuţia avută în urmă cu o zi cu preşedintele rus, transmite AFP, citat de Agerpres. "Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război", a spus Scholz la Berlin. Potrivit cancelarului, opinia lui Putin nu este pe cale să se schimbe: "Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo", a afirmat Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus.
Olaf Scholz a mai spus că este "corect" să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus. "Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune", a insistat el. "Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă posibilă", a adăugat cancelarul german, punctând că 'trebuie să discutăm despre aceasta. În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone "retragerea completă" din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu