Avertisment despre posibile ameninţări în jurul sinagogilor, templelor şi moscheilor din România. Chirieac explică de ce SRI nu a ridicat nivelul de alertă

Pixabay
Pixabay

Ambasada Statelor Unite ale Americii a emis un avertisment cu privire la posibile amenințări ce vizează sinagogi, temple sau moschei din România în perioada weekend-ului 11-13 octombrie. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic în emisiunea News Magazine de pe Antena 3 CNN pentru a comenta situația și implicațiile acesteia.

Citește și: Alegerile prezidențiale fără Diana Șoșoacă: Ce arată primul sondaj Sociopol, după decizia CCR

Această alertă a generat preocupări și discuții în spațiul public, inclusiv pe tema siguranței naționale. Analistul Bogdan Chirieac și-a exprimat încrederea în relația de colaborare dintre serviciile de informații americane și cele românești, subliniind că un astfel de avertisment public din partea SUA denotă o atenționare bine fundamentată: „Eu am mare încredere în Statele Unite, fiindcă dacă au făcut acest argument public care vizează lăcașurile de cult din România, înseamnă că au informații foarte puternice”.

Cu toate acestea, Serviciul Român de Informații (SRI) nu a ridicat nivelul de alertă în România, un fapt care, potrivit analistului, poate indica o coordonare strânsă între structurile de securitate române și cele americane. „SRI, care lucrează strâns cu serviciile de informații americane, consideră că nu este cazul să se ridice nivelul de alertă. Poate că la mijloc este și o înțelegere între cele două structuri sau între toate structurile implicate din România și din Statele Unite”, a explicat Chirieac.

În cadrul aceleiași emisiuni, realizatoarea Mihaela Bîrzilă a subliniat faptul că România este considerată o țară sigură și de către comunitatea israeliană din România, care se simte protejată pe teritoriul românesc. Această afirmație a fost susținută și de Bogdan Chirieac, care a adus în discuție legăturile istorice dintre evreii din Israel și România: „Sunt, într-adevăr, în siguranță, mai ales că foarte mulți dintre ei au rădăcini românești. Sunt patru sute de mii de evrei în România care au plecat în vremea comunismului și care au avut copii și nepoți. Până la două milioane de israelieni ar avea rădăcini în România”.

Bogdan Chirieac a remarcat și faptul că, deși mulți dintre acești israelieni nu mai vorbesc limba română, există un interes crescut pentru redescoperirea rădăcinilor lor. „Acum au toată posibilitatea și tot interesul să își aducă aminte de rădăcini și să învețe puțin și limba noastră, ceea ce nu este rău deloc pentru țara noastră”, a adăugat analistul.

MAI, măsuri suplimentare

Deși nivelul de alertă nu a fost ridicat oficial de SRI, Ministerul de Interne a luat măsuri suplimentare pentru a spori securitatea în jurul lăcașurilor de cult, în contextul amenințării teroriste. „Văd că SRI nu a ridicat nivelul, iar Ministerul de Interne, probabil tot în legătură cu SRI, a sporit paza. Ceea ce este foarte bine, înseamnă că sunt informații că o celulă teroristă din Orientul Mijlociu dorește să atace un obiectiv evreiesc din România, sau nu numai”, a concluzionat Chirieac.

El a menționat, de asemenea, că acest context de securitate sporită coincide cu pelerinajul de la Iași, la Sfânta Parascheva, unde deja peste 120.000 de persoane au trecut pe la raclă. Măsurile luate reflectă un efort conjugat de a preveni orice potențial atac și de a menține siguranța în aceste zile încărcate de semnificație religioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel