Avertisment din cauza deficitului de vitamina D: O să ajungem ca nordicii

Fotografie creată de Marlene Leppänen, de la Pexels
Fotografie creată de Marlene Leppänen, de la Pexels

Vitamina D este vitamina responsabilă cu imunitatea și metabolismul. 

”Cu vitamina D este o întreagă 'aventură'. Eu o recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicina muncii”, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador. 

”Statistica” pe care a realizat-o în ultima vreme, în privința vitaminei D - după seturi de analize în acest sens, a scos la iveală cifre alarmante, potrivit medicului. 

”Din clinică și din experiență, constat deficite grave și insuficiențe la aproximativ 80% din populația investigată. Este un procent foarte mare. Iar perioada pandemiei, ultimii doi ani, este o cauză a acestui deficit.

Vitamina D se sintetizează în prezența ultravioletelor, deci strict legat de expunerea la soare, dar o luăm și pe exogen, din alimente. Și probabil, nici nu s-au mai consumat alimentele bogate în vitamina D, și atunci, o să ajungem și noi ca nordicii și o să luăm zilnic supliment de vitamina D.

O recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicină de familie. Din păcate nu ne mai expunem la soare și suntem majoritatea cu deficit. Acesta este implicat în partea de imunitate, de metabolism, de dezvoltare armonioasă”, a mai spus medicul Valentina Boantă.

Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității

Cercetătorii au investigat recent efectele genetice a vitaminei D, adică D2 și D3, și au descoperit că aceasta din urmă este responsabilă ci îmbunătățirea funcției imunitare, dar că efectele sale diferă în funcție de grupurile etnice.

De altfel, aceștia au afirmat că sunt necesare cercetări suplimentare pe un eșantion mai mare pentru a li se confirma rezultatele.

Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, a funcției celulare și a funcției imunitare. Mai multe studii arată că nivelurile scăzute din această vitamină sunt legate de un risc crescut de fracturi, precum și de dezvoltarea unor tipuri de cancer, precum și boli cardiovasculare sau boli inflamatorii.

Dintre cele două tipuri de vitamina, vitamina D2 (ergocalciferol), apare în mod natural în plante și ciuperci, în timp ce D3 (colecalciferol), apare în produsele de origine animală.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel