Avertisment din SUA: Beijingul respinge status-quo-ul din Taiwan

Fotografie de la zhang kaiyv, Pexels
Fotografie de la zhang kaiyv, Pexels

Anthony Blinken, secretar de stat al SUA, afirmă că autorităţile din Beijing resping status-quo-ul referitor la Taiwan. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Beijingul respinge status quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând analiza Washingtonului conform căreia China intenţionează să accelereze calendarul vizând reunificarea sa cu insula, informează joi AFP.

Declaraţiile sale survin după ce preşedintele Xi Jinping a obţinut al treilea mandat la recentul Congres al Partidului Comunist, care i-a consolidat statutul de cel mai influent lider chinez după Mao Zedong. Acest lucru trezeşte temeri în Taiwan că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a avea câştig de cauză, aşa cum a subliniat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în parlamentul de la Taipei, scrie Agerpres.

Beijingul "a decis să facă viaţa dificilă în Taiwan"



Antony Blinken a reamintit că status quoul - prin care Statele Unite recunosc o singură China, dar furnizează arme insulei pentru apărarea acesteia - a făcut posibil să "asigurăm că nu există niciun conflict între Statele Unite şi China în privinţa Taiwanului". Dar, a declarat şeful diplomaţiei americane pentru Bloomberg News,"ceea ce s-a schimbat este decizia luată de guvernul de la Beijing, conform căreia status quoul nu mai este acceptabil, că doresc să meargă mai departe, să accelereze procesul" de reunificare.

El a mai subliniat că Beijingul a decis "să facă viaţa dificilă în Taiwan în speranţa că acest lucru va grăbi reunificarea".

Presiunea chineză asupra Taiwanului "ar trebui să îngrijoreze nu numai Statele Unite, ci toate ţările din regiune şi din întreaga lume", a declarat Antony Blinken, care a dat exemplul ponderii tot mai mari a Taiwanului în producţia de semiconductori."Dacă acest lucru ar fi perturbat din orice motiv, ar avea consecinţe profunde pentru economia globală", a avertizat el.

China, care consideră Taiwanul parte din teritoriul său, s-a angajat să preia controlul asupra insulei, cu forţa dacă va fi necesar. 

Sunak lansează primul ”atac”: ”China este cea mai mare amenințare pentru Regatul Unit”. 30 de institute culturale ale Chinei vor fi închise

Noul Guvern britanic este gata să interzică prezența institutelor Confucius în universitățile britanice. Potrivit ziarului ”The Telegraph” citat de Nova News,  această măsură ar urma să onoreze una dintre promisiunile făcute de noul premier Rishi Sunak în campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator.

China cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie

Cu acea ocazie, Sunak declarase că va închide cele 30 de institute culturale chineze, numind China ”cea mai mare amenințare pentru Regatul Unit și pentru securitatea și prosperitatea lumii în acest secol”.

Aceste institute, care au sediul în mai multe universități din Marea Britanie, au fost înființate pentru a oferi cursuri de cultură și limbi străine studenților internaționali, dar serviciile de informații ale Partidului Comunist Chinez consideră că reprimă opiniile critice asupra Beijingului.

Înainte de demisie, fostul premier Liz Truss a avertizat și parlamentarii conservatori că a ordonat pregătirea unei legi care interzice prezența unor astfel de instituții în universitățile britanice. Cu această măsură, dacă va fi confirmată,”Rishi Sunak va trimite un mesaj puternic că nu vom mai permite operațiuni ostile chineze și interferențe în societatea britanică și în învățământul superior”.

VEZI AICI CONTINUAREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel