BNR a elaborat o strategie, "România Competitivă", care stabilește 41 de obiective și 90 de măsuri care să se aplice în următorii cinci ani. Scopul este creștere economică reală cu 5%.
Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, spune că actuala creştere economică, estimată la 4%, este una provenită dintr-o economie "dopată cu stimulente", care va genera dezechilibre. Strategia BNR răspunde întrebării cum se obține o creștere economică serioasă.
"Până acum, prin eliminare, s-a ajuns la formula cea mai simplă: relaxări fiscale şi creşteri salariale. Aceste tipuri de stimulente durează un timp limitat şi provoacă dezechilibre. Strategia se concentrează asupra factorilor de producţie: forţa de muncă, investiţiile şi productivitatea muncii", a spus Valentin Lazea, la Digi24. Soluţia aplicată în ultimul an în România, cea a creşterilor salariale şi a relaxărilor fiscale este una falimentară.
Argentina, cel mai bun exemplu
"Argentina, care înainte de al doilea război mondial era aproape la fel de bogată ca şi Statele Unite şi care prin politici populiste, de satisfacere a electoratului astăzi este una dintre ţările care în mod repetat dau faliment", spune economistul-şef al BNR.
El a mai subliniat că pe români nu-i deranjează diferențele mari dintre săraci și bogați, ci faptul că nu sunt ei în locul bogatului. "Pe român nu îl nemulţumeşte atât de mult inegalitatea între sărac şi bogat cât îl nemulţumeşte ca nu este el în locul bogatului. Că nu a avut şansa, isteţimea să fie el acolo, bogat. Deci nu-l deranjează neapărat discrepanţa asta mare, cât faptul că nu e el în postura câştigătoare. E nevoie de o altă educaţie, dacă vreţi. Abia când vom înţelege aceste lucruri şi ne va deranja inechitatea în sine şi nu faptul că nu sunt eu ăla câştigător abia atunci vom putea discuta", a subliniat Valentin Lazea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu