Avertisment în plin sezon turistic. Vulcanul de pe insula Santorini ar putea erupe

Fotografie de la Nextvoyage, Pexels
Fotografie de la Nextvoyage, Pexels

Mai mulţi cercetători avertizează că vulcanul de pe insula Santorini ar putea erupe. Semnalul de alarmă este tras la puţin timp după ce autorităţile au anunţat că hotelurile de pe insulă sunt la capacitate maximă în luna august. 

Un grup de cercetători care colaborează pentru crearea unei hărţi geomorfologice a insulei Santorini sunt convinşi că insula prezintă "risc ridicat pentru evenimente vulcanice şi seismice". 

Lucrarea arată că "hărţile geomorfologice submarine sunt folosite pentru a oferi context geologic şi informaţii spaţiale asupra formelor de relief şi a pericolelor geologice din zonă pentru a îmbunătăţi managementul de risc". 

Vulcanul Thera, din Santorini, este un punct turistic important, scrie greekreporter.com. Acum, se pare că "sunt semnale, încă minore, că vulcanul din Santorini s-ar putea trezi în viitorul apropiat (câteva luni sau câţiva ani). A prezice dacă şi unde va avea loc o nouă erupţie este imposibil, pentru că vulcanii sunt imprevizibili", transmite site-ul Descoperiri Vulcanice. 

"Ce este sigur este, însă, că vulcanul va erupe în viitor, pentru că este departe de a fi stins", mai arată sursa citată. 

Vulcanul din Santorini a distrus civilizaţia minoană de pe insulă 

În ultimii 2000 de ani, vulcanul a erupt de nouă ori, ultima dată fiind chiar în 1950. Cea mai importantă erupţie, de nivel cataclismic, a avut loc acum 3666 ani, când civilizaţia minoană înfloritoare de pe insulă a fost ştearsă de pe faţa pământului. 

Secretariatul General pentru Protecţie Civilă al Greciei spune acum că are un plan de intervenţie în cazul unui asemenea dezastru. Acest plan, supranumit Talio, include răspunsuri de urgenţă şi management de risc pe termen scurt în cazul unei erupţii vulcanice. 

Presa elenă spune, însă, că este neclar cum un plan pe hârtie ar putea fi util în cazul unei erupţii spontane, similare cu cea care a zguduit White Island din Noua Zeelandă în decembrie 2019. La acea vreme, 21 de turişti au fost ucişi. 

Secretariatul spune, însă, că nu sunt semne că vulcanul va erupe prea curând. Zona este însă una fierbinte din punct de vedere geologic şi mai are un vulcan în apropiere, subacvatic, la doar 8,5 kilometri distanţă. 

Erupţiile vulcanice ar putea fi anunţate cu două până la patru zile înainte

Cercetătorii din Noua Zeelandă dezvoltă un nou sistem de avertizare care urmăreşte trepidaţiile din interiorul vulcanilor şi care, într-o zi, ar putea oferi un preaviz de două până la patru zile pentru a şti dacă o erupţie este mai probabilă.

După erupţia mortală de la Whakaari din 2019, cercetătorii de la Universitatea din Canterbury şi-au propus să determine dacă modelele de frecvenţă seismică (trepidaţiile resimţite în vulcan) ar putea ajuta la prognozarea erupţiilor şi la prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti, informează Mediafax. Dr. Alberto Ardid, cercetător postdoctoral în domeniul ingineriei resurselor naturale, a studiat înregistrările de la seismometrele GeoNet, un instrument care măsoară zgomotele şi trepidaţiile solului, înainte de 18 erupţii în şase vulcani activi din întreaga lume, inclusiv trei din Noua Zeelandă: Ruapehu, Tongariro şi Whakaari. Un algoritm de învăţare automată i-a permis doctorului Ardid să treacă prin mii de înregistrări şi să evidenţieze anumite tipare de frecvenţă care apar cu regularitate înainte de o erupţie, potrivit The Guardian. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel