Avertisment ONU: Seceta din Cornul Africii ameninţă cu foametea 20 de milioane de oameni

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cel puţin 20 de milioane de oameni se confruntă cu un risc crescut de a suferi de foamete în acest an din cauza secetei care s-a agravat în Kenya, Somalia şi Etiopia.

Este avertismentul emis de Programul alimentar mondial (PAM) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Lungile luni de secetă din Cornul Africii au distrus culturile agricole şi au ucis vitele, obligând numeroase persoane să-şi părăsească gospodăriile în căutare de apă şi de hrană. La o lună după debutul teoretic al sezonului ploios, "numărul oamenilor care suferă de foame din cauza secetei ar putea creşte vertiginos, depăşind estimarea actuală de 14 milioane şi urcând până la 20 de milioane în 2022", conform unui comunicat al PAM. De asemenea, 6 milioane de somalezi, adică aproape 40% din populaţia acestei ţări, se confruntă cu niveluri extreme de insecuritate alimentară şi, fără îmbunătăţirea situaţiei, cu un risc foarte concret de foamete în lunile care urmează", conform PAM. În Kenya, 500.000 de persoane se îndreaptă spre o criză alimentară, în special în cazul comunităţilor din Nord care trăiesc din creşterea animalelor. În Etiopia, unde războiul face ravagii de 17 luni în Nord, ratele malnutriţiei în regiunile de Sud şi de Sud-Est au depăşit nivelul de urgenţă.

Situaţia din Cornul Africii este agravată şi de conflictul din Ucraina, care contribuie la creşterea preţului alimentelor şi carburanţilor şi perturbă lanţurile de aprovizionare, mai subliniază PAM. Lipsa fondurilor în această regiune a lumii poate conduce la o catastrofă şi a lansat un apel la finanţarea cu 473 de milioane de dolari (438 milione de euro) în următoarele 6 luni. În luna februarie, în urma unui apel similar s-a reuşit strângerea a doar 4% din suma solicitată. "Ştim din experienţa anterioară că pentru a evita o catastrofă umanitară, reacţia rapidă este vitală, dar capacitatea noastră de a iniţia răspunsul a fost limitată de lipsa finanţării până în prezent", a declarat Michael Dunford, directorul regional al PAM pentru Africa de Est. În 2017 o mobilizare umanitară precoce a permis evitarea foametei în Somalia, spre deosebire de anul 2011 când 260.000 de oameni - dintre care jumătate copii mai mici de 6 ani - au murit de foame sau din cauza unor probleme legate de foamete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel