Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a atras atenţia, luni, utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea graniţelor ţării, iar utilizarea involuntară a telefonului în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu, scrie romaniatv.net.
"Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming", se arată în comunicat.
Reprezentanţi ANCOM au subliniat că, periodic, monitorizează localităţile şi drumurile situate la graniţele ţării unde există risc de roaming involuntar şi publicăm lista localităţilor.
"Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniţă să fie avertizaţi asupra acestui risc şi să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la reţelele operatorilor statelor vecine şi implicit costurile suplimentare. Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la reţea, utilizatorii intraţi în roaming involuntar vor rămâne captivi în reţeaua statului vecin cât timp terminalul recepţionează semnal de la reţeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul naţional la care este abonat. Pentru a evita astfel de situaţii, recomandăm dezactivarea opţiunii de selectare automată a reţelei şi selectarea manuală a reţelei, în zonele aflate în apropierea graniţelor ", a declarat directorul executiv al Direcţiei Executive Monitorizare şi Control, Cristin Popa
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci