Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă privind conţinutul produselor alimentare pentru bebeluşi din comerţ, transmiţând că informaţiile de pe etichete nu sunt cele mai clare.
"În cazul a aproximativ jumătate dintre produsele examinate (...), peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente conţin zahăr adăugat sau alţi îndulcitori", a precizat Biroul Regional pentru Europa al OMS, după ce a studiat aproape 8.000 de produse comercializate în peste 500 de magazine din oraşe precum Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Haifa (Israel) şi Budapesta (Ungaria) din noiembrie 2017 până în ianuarie 2018.
Un aport ridicat de zahăr poate creşte riscul obezităţii şi al cariilor dentare, iar o expunere precoce la produse îndulcite poate crea o preferinţă nocivă pentru alimente care conţin zahăr pentru restul vieţii, avertizează OMS.
"O nutriţie adecvată în perioada neonatală şi în primii ani ai copilăriei rămâne un factor esenţial pentru asigurarea unei creşteri şi dezvoltări optime a copilului, precum şi o stare de sănătate mai bună pe parcursul vieţii", a amintit directoarea regională a OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citată într-un comunicat.
În 2018, instituţia a avertizat asupra creşterii numărului persoanelor obeze şi supraponderale în rândul europenilor, fenomen care riscă să inverseze tendinţa de creştere a speranţei de viaţă în această regiune. Consumul de băuturi îndulcite, printre care sucuri de fructe, poate atrage după sine tendinţa de a renunţa la alimentele mai bogate în substanţe nutritive. Circa o treime dintre produsele analizate au în compoziţia lor zahăr, sucuri de fructe concentrate sau alţi îndulcitori, ingrediente care nu ar trebui adăugate în alimentele destinate copiilor mici. În cazul a 18% până la 57% dintre aceste alimente, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri, avertizează OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News