Avertisment: Sedentarismul, mai nociv decât obezitatea sau fumatul

Lipsa mişcării provoacă mult mai multe decese decât obezitatea sau fumatul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că alegerea unui stil de viaţă inert, comod, alături de o alimentaţie neechilibrată, duce la boli extrem de grave.

Alegeri prezidentiale 2024

Sedentarismul este una dintre cele patru cauze principale de deces în întreaga lume. Cancerul de colon, obezitatea, osteoporoza sau diabetul sunt doar câteva din bolile la care contribuie din plin. Aproape 40% din populația țării este sedentară, iar medicii avertizează că această tulburare afectează întregul organism și are efecte chiar mai grave decât fumatul, a semnalat Linda Maria la Antena 3.

"O persoană sedentară este acea persoană care are o viața lipsită de mișcare, lipsită de activitățile fizice, care are perioade de repaus prelungite. Sunt acele persoane care conduc foarte mult mașina, care stau pe scaun la birou mai mult de două ore fără să se ridice", a explicat Ciprian Gospodin, kinetoterapeut, pentru sursa citată.

Statistici îngrijorătoare

Specialiștii nu au nicio îndoială că sedentarismul ese una dintre consecințele progresului tehnologic.

Oamenii de știință au observat că pentru fiecare oră în plus de inactivitate pe zi, riscul copiilor de a avea probleme cu tensiunea arterială crește cu 10%.

Potrivit ultimelor statistici la nivel global, 80% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani nu fac sport nici măcar o oră, iar adulții români duc situația la un nivel alarmant: aproape jumătate dintre ei sunt sedentari.

Sedentarismul crește riscul de depresie

Timpul petrecut excesiv în fața calculatorului sau televizorului se numără printre formele de sedentarism care cresc cu 25% riscul de depresie.

"Corpul suferă pentru că nu-l mai scoți la lumină, nu-l mai oxigenezi, nu mai elimi toxinele, nu mai faci anumite lucruri care te ajută să funcționezi normal. Începe să apară depresia, aluneci pe această pantă a depresiei și nu-ți ai dai sema unde-i limita normalității", a spus Alina Iliescu, psihoterapeut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel