În România, ca și în alte țări, a apărut o mișcare împotriva vacinării. Adepții acesteia refuză să se vaccineze și, mai grav, refuză și vaccinarea copiilor, fapt care a dus la zeci de morți, anual și la sute de îmbolnăviri grave. Alexandru Rafila, Preşedintele Societatii Române de Microbiologie, a declarat că refuzul vaccinării ne întoarce la situația care exista în urmă cu mii de ani, când oamenii mureau din cauza bolilor infecțioase.
Publicitate
La nivel național, acoperirea pentru bolile grave este în jur de 88%, populație imunizată. În unele județe și municipiul București valorile sunt îngrijorătoare. Acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizăr a coborât undeva la 70%. Deci, un copil din trei nu este vaccinat!
Cele mai joase valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanos, care se găsește în componența vaccinului hexavalent, și vaccinul rubeolo-rujeolă-oreion.
Autoritățile pregătesc o lege prin care vaccinarea va fi obligatorie. Documentul va fi pus în dezbatere publică.
”Filosofia care a stat la baza acestui proiect de lege a fost legatătă de încurajarea vaccinării prin oferirea de informații către toți cei interesați. În primul rând către părinți sau tutorii legali ai copiilor.
Noi dorim ca la nivelul fiecărui județ să existe un o instituție, o autoritate, care să ofere informații și să evalueze toate cazurile de refuz al vaccinării. Această autoritate județeană să fie în legătură cu o autoritate la nivel național”, a declarat, pentru DC NEWS, Alexandru Rafila.
Despre Legea vaccinului și pericolele antivaccinăriiPosted by DCnews on Tuesday, July 21, 2015
Ne întoarcem cu mii de ani, în timp
”Ne găsim în situația în care foarte multe dintre informațiile referitoare la vaccinuri sunt luate din surse puțin credibile, care nu sunt documentate științific și fac parte din genul de informație care creează un soi de cultură de reîntoarcere la natură. Promovează imunizarea prin boală, care este o himeră pentru că timp de mii de ani oamenii care făceau boli infecțioase rămâneau cu sechele sau mureau. Nu ne putem întoarce la această situație”, mai spus Alexandru Rafila.
România nu este o prioritate pentru producătorii de vaccinuri
”Un alt element este de asigurare fără niciun fel de întrerupere și la timp a vaccinurilor către medicii vaccinatori. În momentul de față există o penurie de vaccinuri la nivel mondial. Ciclul de producție este lung, de 2-3 ani, pentru vaccinurile multivalente.
Există o concurență pe piață pentru achiziționarea acestor vaccinuri și pentru că în Romania mecanismul de aprovizionare este prin licitație publică, nu prin compesare la farmacie, prețurile sunt mai mici. Din această cauză România nu reprezintă o prioritate pentru producătorii de vaccinuri. Au existat cazuri în care s-a organizat licitație publică și nimeni nu s-a prezentat.
Al treilea element este de a insitui un mecanism care să asigure dreptul la sănătate a copilului. Părinții și tutorii legali trebuie să înțeleagă că vaccinurile sunt sigure și eficiente. În lipsa administrătii acestor vaccinuri, supun copii unui risc și suspun și colectivitățile unui risc, pentru că vaccinul nu previne boala transmisibilă doar la nivel individual ci și la nivel colectiv”, a mai spus Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu