În fruntea listei celor mai raportate produse în UE pentru riscurile pentru sănătate legate de substanțele chimice conținute în materialele lor se află jucăriile și cosmeticele.
Pe lângă jucării, lista articolelor potențial periculoase include și produse cosmetice, haine și electrocasnice. Acest lucru reiese din raportul anual Safety Gate, sistemul european de alertă rapidă pentru produsele nealimentare periculoase.
În 2022, autoritățile celor 30 de țări europene care participă la rețeaua Safety Gate au reacționat la 2.117 rapoarte cu 3.932 de acțiuni de urmărire a potențialelor pericole detectate.
84% dintre acțiunile ulterioare au inclus măsuri naționale suplimentare. De exemplu, autoritățile austriece de supraveghere a pieței au identificat o jucărie cu piese ușor detașabile, care reprezenta un pericol de sufocare pentru copii. În urma notificării Safety Gate de către autoritățile austriece, autoritățile slovene au identificat jucăria și pe piața lor, iar comercianții cu amănuntul au putut rechema rapid produsul.
”35% dintre rapoarte au vizat riscuri legate de substanțele chimice”, a declarat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.
”Unele jucării aveau o concentrație excesivă de ftalați, substanțe care prezintă riscuri pentru sistemul reproducător”, se arată în raportul Comisiei. În special, din cele 476 de jucării raportate ca periculoase de la începutul anului 2022 până astăzi, 55 conțin ftalați.
Anul trecut, produsele cosmetice au înregistrat mult mai multe rapoarte despre substanțe chimice interzise în parfumuri și creme.
Ftalații sunt agenți de legare folosiți frecvent în ambalajele alimentare, precum și într-o serie de alte produse, inclusiv pardoseli, adezivi, săpunuri și șampoane, iar unele forme de substanță chimică au fost interzise în produsele pentru copii în SUA, potrivit unui articol publicat de The Guardian.
De-a lungul anilor, aceste substanţe au fost legate de infertilitate, astm, cancer de sân şi diabet de tip II.
”Safety Gate s-a dovedit a fi un instrument extrem de fiabil pentru autoritățile de supraveghere a pieței pentru a ține consumatorii în siguranță și produse periculoase în afara pieței, fie că se află pe un raft sau într-un cărucior online”, a adăugat el Reynders. "Noile provocări necesită soluții noi. Această platformă lider ne-a ajutat să menținem un schimb de informații rapid și eficient pe măsură ce continuăm munca de adaptare a instrumentelor noastre pentru era digitală, precum și de a spori cooperarea dintre autoritățile naționale", a conchis comisarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News