Avertismentul bancherilor: Era ratelor scăzute şi a inflaţiei moderate s-a sfârşit

foto pixabay Steve Buissinne
foto pixabay Steve Buissinne

Cei mai mari bancheri centrali ai lumii au avertizat că era ratelor scăzute ale dobânzilor şi inflaţiei moderate a luat sfârşit din cauza şocului geopolitic masiv generat de invazia Rusiei în Ucraina şi a pandemiei de coronavirus, scrie cotidianul Financial Times (FT).

La conferinţa anuală a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, preşedintele BCE, Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale, şi Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, au cerut măsuri rapide pentru a reduce inflaţia.

Ei au spus că eşecul de a creşte ratele dobânzilor suficient de repede ar putea permite încorporarea inflaţiei ridicate şi, în cele din urmă, ar necesita o acţiune mai drastică din partea băncilor centrale pentru a readuce creşterea preţurilor la niveluri mai moderate.

„Este foarte probabil ca procesul să fie dureros, dar cea mai mare durere ar fi din faptul că nu am reuşi să abordăm această inflaţie ridicată şi dacă i-am permite să devină persistentă“, a spus Jay Powell, citat de FT.

Într-o întâlnire organizată la Sintra, în Portugalia, şefii băncilor centrale au spus că pandemia şi războiul din Ucraina inversează mulţi dintre factorii care au provocat mai mult de un deceniu de inflaţie ultra-scăzută în majoritatea economiilor dezvoltate. Ei au avertizat că scindarea economiei globale în blocuri concurente riscă să fractureze lanţurile de aprovizionare, să reducă productivitatea, să mărească costurile şi să reducă creşterea. „Nu cred că ne vom întoarce la acel mediu de inflaţie scăzută.

Există forţe care au fost dezlănţuite ca urmare a pandemiei şi ca urmare a acestui şoc geopolitic masiv care vor schimba imaginea şi peisajul în care ne desfăşurăm activitatea. Unii ar susţine că locul în care fabricaţi sau locul din care furnizaţi serviciile va fi decis şi de alţi factori în afara de costuri“, a spus preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Powell a spus că această dinamică în schimbare din contextul geopolitic ar forţa o regândire a modului în care funcţionează băncile centrale ale lumii, având în vedere că mediul cu inflaţie scăzută pare că a dispărut acum.

„Trăim cu forţe diferite acum şi trebuie să ne gândim la politica monetară într-un mod foarte diferit.“ Prognoza inflaţiei în acest mediu a devenit o sarcină mult mai dificilă, a adăugat el.

„Ne dăm seama acum mai bine acum cât de puţin înţelegem despre inflaţie“, spune preşedintele Rezervei Federale. Christine Lagarde a mai spus că războiul din Ucraina loveşte Europa mai puternic decât majoritatea celorlalte regiuni sub forma preţurilor mai mari la energie şi alimente, ceea ce înseamnă că continentul nu se află în aceeaşi situaţie precum SUA şi alte ţări. Dar ea a avertizat că ce se întâmplă pe frontul energetic şi pe frontul de război va afecta aşteptările inflaţioniste.

Acest lucru ar putea impune BCE să treacă de la abordarea actuală graduală a creşterii ratelor dobânzilor începând cu o creştere cu un sfert de punct procentual în iulie la o politică mai hotărâtă, notează Mediafax.

Adrian Negrescu, pronostic sumbru pentru Români: Vom ajunge să mergem la supermarket ca la muzeu. 2022 - anul supraviețuirii

Analistul economic Adrian Negrescu vine cu un pronostic trist pentru români.

Românii fac față tot mai greu scumpirilor din ultima perioadă. Cu aceleași salarii mici, dar cu prețuri mult mai mari la alimente, combustibil sau energie, românii sunt nevoiți să taie mult de pe lista de cumpărături pentru a supraviețui de la un salariu la altul. Din păcate însă, se pare că va fi și mai rău decât atât, cel puțin asta avertizează specialiștii. Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre ceea ce ne așteaptă în viitorul apropiat.

"Așa cum estimam încă din primăvară, mulți dintre români vor ajunge să meargă la supermarket ca la muzeu, să admire produsele că nu și e permit. La fel este valabil și pentru produsele nealimentare: electronice, electrocasnice, haine sau încălțăminte. Mulți deja și-au tăiat bugetele acestea pentru că, într-adevăr, 100 de lei în 2022 nu mai valorează decât vreo 70 de lei de anul trecut pentru inflația, așa cum o vedem noi calculată de Institutul Național de Statistică nu reflectă neapărat realitatea pieței, este o medie, dar pensionarii spre exemplu, o resimt ca pe o inflație de 30-40% pentru că ei cheltuiesc cei mai mulți bani pe medicamente, mâncare și utilități. Nu mi zic și de cei plătiți cu salariul minim pe economie, deci asta este situația, suntem în anul supraviețuirii, așa cum spuneam eu încă de anul trecut și fiecare se descurcă cum poate. Ne descurcăm și cu carburanții, și cu energia, și trebuie să ne pregătim pentru iarnă, probabil cea mai dură iarnă din punct de vedere economic din ultimele cel puțin două decenii.", a declarat Adrian Negrescu în cadrul emisiunii ""Raport de Zi de la realitatea Plus, moderat[ de Ana-Maria Păduraru. (vezi continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel