Colonelul Valeriu Gheorghiță avertizează că zilele următoare vor fi unele potențial complicate.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță susține că zilele următoare vor fi complicate, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri de Covid. Acesta spune că pentru o protecție împotriva variantei Delta, imunitatea colectivă ar trebui să ajungă la 80%, informează Mediafax.
„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Acesta a spus că imunitatea colectivă necesară pentru a limita răspândirea variantei Delta este de 80%.
„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândirea virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a mai afirmat că în acest moment vorbim de „sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție” împotriva virusului.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că joi a fost definitivată lista categoriilor de pacienți pentru care se va recomanda vaccinarea cu trei doze inițiale și apoi una de rapel.
„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac tratamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Acesta a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze inițiale.
„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (...) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Acesta susține că această recomandare cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinruile pe bază de ARN mesager.
„Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a adăugat Gheorghiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News