Jurnalista Diana Tache a comentat verdicul dat, ieri, de ÎCCJ privind aplicarea deciziilor CCR legate de prescripție, dar și mesajul transmis, în același timp, de CSM.
"Şi eu, aici, într-adevăr merg pe linia asta a reglajului pe care l-a făcut Înalta Curte, un reglaj care se lăsa aşteptat de foarte multă vreme şi, dacă ar mai fi fost lăsat să aştepte, probabil că cei care ar fi trenat toată situaţia asta ar fi avut soarta lui Dragnea. Că şi Dragnea a făcut la fel. A venit şi a zis "domnule, şi acum să facem", cu nişte amnistii, cu nişte lucruri, cu OUG 13, 14, 200, până când au întors-o în așa fel încât Dragnea a ajuns la puşcărie.
Într-adevăr, nu s-au aşteptat la această situaţie şi anume că s-a stabilit prin acest reglaj că, în cauzele în care s-a invocat deja prescripţia, nu mai poate fi reanalizată, pentru că altfel toţi cei care erau în momentul ăsta fie la Târgșor, fie la Jilava, fie la Rahova ar fi putut să facă acţiunile respective de reanalizare a prescripţiei. Motiv pentru care vom vedea, de acum înainte, felul în care se aşază lucrurile, vom vedea cât de mult va conta.
I-am văzut, de exemplu, pe procurori, ieri, destul de deranjaţi de treaba cu pensiile.
A dat CSM-ul un comunicat în sensul ăsta, în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de zvonurile apărute în presă cu privire la bani. Deranjul procurorilor pe care l-am văzut ieri nu a fost că nu au fost în stare să termine dosarele, ci că "este posibil să ne afecteze pensia" - pensiile despre care ştim foarte bine că sunt mai mult decât super speciale, planetare. Nu există pensie mai mare decât pensia de magistrat, ştiţi foarte bine - domnul Augustin Lazăr are pensie de vreo 30.000 de lei sau ceva de genul ăsta.
"Mi s-a părut că încearcă să bage băţul prin gard pe la politicieni şi să îi avertizeze"
Mi s-a părut că încearcă să bage băţul prin gard pe la politicieni şi să îi avertizeze, cumva, spunându-le "nu umblaţi la pensiile noastre, la salariile noastre, că, atentie!, așa cum am ştiut, acum 7-8 ani, să transformăm indiciile în probe care să vă bage la puşcărie, putem să o facem din nou. Mie asta mi s-a părut o chestiune care a fost trecută cu vederea. Nu am pretenţii nici de la clasa politică actuală, dar totuşi măcar, acolo, un consilier, doi, trei să îi tragă de mânecă şi să spună: "Nu este în regulă, vedeţi că pare un avertisment". Mie mi s-a a părut un avertisment pe care pătura magistraţilor l-a tras ieri, imediat după ce Înalta Curte a venit cu reglajul ăsta pe prescripţie", a spus Diana Tache.
Instanţa supremă a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia penală se aplică retroactiv:
Pct.1 "Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului "mitior lex" prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal”.
Pct.2 ”Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii".
"Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu.
În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României.
În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung.
Secția pentru procurori atrage atenția că funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept", a transmis CSM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu