Avertismentul economiștilor, privind războiul Israel-Hamas. Prețuri mai mari la energie și combustibil, dar și "condiții aproape de recesiune". Scenariul extrem

Avertismentul economiștilor, privind războiul Israel-Hamas. Prețuri mai mari la energie și combustibil, dar și condiții aproape de recesiune. Scenariul extrem / Foto: Pixabay
Avertismentul economiștilor, privind războiul Israel-Hamas. Prețuri mai mari la energie și combustibil, dar și condiții aproape de recesiune. Scenariul extrem / Foto: Pixabay

Economiştii spun că ar putea exista perturbări economice majore dacă războiul dintre Israel şi Hamas nu va fi ţinut sub control.

Orice posibilă escaladare a războiului Israel-Hamas prezintă un risc major pentru economia mondială, ducând la creșterea prețurilor la energie și perturbând rutele comerciale cheie, au avertizat economiștii, scrie CNBC.

Eforturile diplomatice ale unui număr mare de puteri internaționale s-au intensificat în speranța de a limita consecințele atacului din 7 octombrie asupra civililor israelieni de către grupul militant palestinian Hamas. Bombardarea ulterioară a Gaza de către Israel în încercarea de a elimina Hamas a crescut riscul unei escaladări în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu.

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat marți că, deși Israelul nu dorește un război cu gruparea militantă libaneză Hezbollah, care a schimbat recent focul cu forțele armate israeliene din nordul țării, Libanul va "plăti prețul" dacă cele două țări vor ajunge într-o altercație la scară largă.

Posibilul impact economic al războiului Israel-Hamas



Evenimentele din ultimele zile au adâncit cea mai mare teamă în rândul economiștilor, că acest conflict cuprinde regiunea și începe să reprezinte o amenințare pe termen lung la adresa infrastructurii energetice și comerciale globale.

"Orice conflict din Orientul Mijlociu trimite cutremurări în întreaga economie mondială, deoarece regiunea este în primul rând, un furnizor foarte important de energie și, în al doilea rând... este calea de transport maritim cheie pentru comerțul global", a spus Pat Thaker, director la Economist Intelligence Unit pentru Orientul Mijlociu și Africa.


Riscurile legate de petrol și de transport maritim


Măsura în care prețurile petrolului vor crește și impactul asupra economiei globale vor fi direct proporționale cu cât de limitat din punct de vedere geografic devine conflictul, a explicat Thaker, adăugând că piața petrolului este deja afectată în urma conflictului condus de Arabia Saudită.  Economistul a menționat, de asemenea, că războiul a început într-un moment de "incertitudine economică enormă", deoarece războiul din Ucraina continuă să ne afecteze, iar băncile centrale ajung la un punct critic în ciclurile lor de înăsprire monetară.

"Pentru economiile care sunt deja în recesiune sau care se îndreaptă către recesiune, creșteri ulterioare de la Fed și BCE le-ar putea împinge în prăpastie. Există un dublu efect aici: prețuri și mai mari la energie, dar și diminuarea inflației, dar nu scăderea ei radicală, într-un moment în care ratele dobânzilor sunt, de asemenea, cele mai ridicate pe care le-am văzut în ultimii ani", a declarat Thaker.

Prețurile petrolului au crescut inițial după ce Hamas și-a lansat atacul surpriză asupra Israelului, înainte de a se modera ușor, deși contractele futures pe țițeiul Brent se tranzacționau miercuri dimineață în Europa aproape de 89 de dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate s-au menținut puțin sub 84 de dolari pe baril.

"Scenariul extrem"



În "scenariul extrem" al unei escaladări regionale, a prezis Thaker, piețele vor trebui să se confrunte cu Brent de peste 100 de dolari pe baril pentru o perioadă susținută, ceea ce "înseamnă o inflație globală mai mare, o creștere economică mai blândă" și "condiții aproape de recesiune".

Într-o notă de cercetare, strategii de la J. Safra Sarasin au declarat că producția de petrol din Iran, al optulea producător mondial de țiței, ar fi în pericol în cazul unei escaladări a conflictului, în special dacă Teheranul este supus unei înăspriri a sancțiunilor SUA, despre care ei estimează că ar elimina până la 1 milion de barili pe zi din producția globală.

"În plus, o creștere a incertitudinii cu privire la livrările din Arabia Saudită ar putea vedea cu ușurință creșterea prețurilor în aceeași măsură în care au făcut-o ca răspuns la invazia Ucrainei din 2022. Pe atunci prețurile petrolului au crescut cu 30% în doar două săptămâni, stabilindu-se la aproximativ 15% peste nivelurile de dinainte de război", a spus J. Safra Sarasin, Strategist Equity Wolf von Rotberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel