Are România de suferit de pe urma tentativei de asasinat asupra lui Trump?
Au început să apară voci care spun că tentativa de asasinare a lui Donald Trump are repercusiuni și în România, mai exact se presupune că îi afectează într-un fel sau altul pe Nicolae Ciucă și Mircea Geoană la prezidențiale. Întrebat de jurnalistul Dragoș Bistriceanu, la România TV, cum ar interpreta genul acesta de afirmații, analistul politic Bogdan Chirieac a replicat:
"M-ați lăsat fără cuvinte. Ce are de-a face atentatul împotriva candidatului republican la Casa Alba cu candidaturile domniilor lor?"
Bistriceanu a explicat: Păi, uitați, Mirel Palada spune că Ciucă și Geoană sunt principalii afectați de asasinatul ratat. Beneficiau de susținerea administrației democrate, bănuiesc... E clar că Trump va veni la conducere după acest atentat.
Bogdan Chirieac: Sunt de acord, în sensul în care ieri, 13 iulie, era 13 iulie, 18:20 în Statele Unite pe coasta de est, 2:00 dimineața în România - practic, Donald Trump este din nou președinte la Casa Albă, e evident acest lucru. Mai departe, eu nu sunt capabil să fac legătura între candidaturile lui Geoană, respectiv Ciucă și asasinatul ratat asupra lui Donald Trump. Dar pentru lumea civilizată al cărei lider este America, nu altcineva, și e bine că este așa - cu toții avem de tras de aici! Fiindcă în înfruntarea dintre lumea democratică și lumea dictatorială absolutistă, liderul nostru, America, dă un semnal de slăbiciune și de haos. Până acum campania electorală americană a fost despre Joe Biden și capacitatea lui de a duce la îndeplinire un al doilea mandat la Casa Albă, și acum avem tentativa ratată (foarte puțin!) de asasinat împotriva lui Donald Trump. Instituții iconice cum este Secret Service suferă un eșec de proporții.
Dragoș Bistriceanu a vrut să știe: Se complică într-un fel situația a ceea ce urmează să se întâmple în România? S-a tot spus că e important ca viitorul președinte să fie agreat totuși și dinspre SUA!
Bogdan Chirieac: Eu cred că la nivelul de dezvoltare al relațiilor bilaterale, indiferent cine este președinte la Casa Albă, România nu va avea niciun fel de problemă. Dintre candidații la președinția României - fiindcă i-ați amintit pe Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană - niciunul dintre ei nu va avea probleme cu orice administrație americană. Legăturile sunt strânse, sunt la nivel instituțional, la nivel militar, la nivel de servicii de informații, la nivel de apărare comună, acum a crescut și nivelul economic al relațiilor bilaterale și al investițiilor americane - deci din toate punctele de vedere România e de partea bună a baricadei în acest moment.
Da, este adevărat că administrațiile republicane au fost mai binevoitoare cu România. România a fost invitată în cadrul NATO în vremea administrației lui George W. Bush, 2002-2004, după ce administrația democrată a președintelui Bill Clinton ne-a refuzat la Madrid în 1997. Atunci toată Europa a fost de acord să intre și România în NATO în primul val și administrația americană a considerat că Bucureștiul nu era pregătit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News