ONU avertizează printr-un raport major că impactul schimbării climatice va fi sever, universal și ireversibil. Oamenii de știință și oficialii care s-au întâlnit în Japonia au spus că raportul ONU despre schimbările climatice analizează cel mai cuprinzător și riguros impactul schimbărilor climatice asupra lumii. Veștile nu sunt, nici pe departe, bune.
România, afectată de modificarea randamentului culturilor agricole
Printre cele mai importante efecte se numără inundaţiile, modificarea randamentului culturilor agricole şi diminuarea resurselor de apă. Potrivit hărții prezentate de BBC, țara noastră va fi afectată de modificarea randamentului culturilor agricole. Oamenii vor fi capabili să se adapteze acestor modificări, dar în anumite limite. În prezent, efectele schimbării climatice se văd asupra mediului natural. Cercetătorii se tem de efectele mult mai vizibile asupra oamenilor. Sănătatea noastră, casele noastre, hrana și siguranța sunt amenințate de creșterea temperaturilor.
Impact sever, universal și ireversibil
Ceea ce este și mai îngrijorător este că doveziile științifice cu privire la efectele încălzirii globale s-au dublat din 2007 până-n prezent. Raportul arată că efectele încălzirii tot mai accentuate au un impact sever, universal și ireversibil.
"Nimeni de pe această planetă nu va scăpa neatins de impactul încălzirii globale", a declarat președintele IPCC, Rajendra Pachauri.
Doctorul Saleemul Huq, autor al unuia dintre capitolele raportului, a declarat: "Înainte de acest moment am știut că acest lucru se va întâmpla, dar acum avem dovezi copleșitoare că se întâmplă și este adevărat".
"Ignoranța nu este o scuză"
Michel Jarraud, secretar general al Organizației Mondiale de Meteorologie, spune că, în prealabil, oamenii au afectat climatul Pâmântului din ignoranță, însă, în prezent, "ignoranța nu mai este o scuză".
Raportul detaliază impacturi semnificative pe termen scurt, de 20-30 de ani. Sunt prezentate cinci motive de îngrijorare care vor crește ca rezultat al încălzirii gloabale. Amenințările vizează Oceanul Înghețat, recifurile de corali. Mai este precizat un impact asupra mărilor, asupra sistemelor de apă dulce, precum și asupra oceanelor, care vor deveni mai acide. Oamenii sunt, de asemenea, afectați. Securitatea alimentară este o preocupare importantă. Recoltele de porumb, orez și grâu vor fi afectate până în 2050. Mortalitatea va fi influențată de temperaturile ridicate, fiind vizați agricultorii și muncitorii în construcții.
Experții își pun speranțele în... cei bogați, care vor trebui să plătească și "nu există o limită a ceea ce pot plăti".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News