Avertismentul specialiștilor. Ce se va întâmpla după ieftinirea produselor de bază. Se poate face un lucru imediat și singurul lucru adevărat, spune Mircea Coșea

Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Mircea Coșea, profesor în economie, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, unde a vorbit despre efectele scăderii prețurilor la alimentele de bază. 

Profesorul în economie atrage atenția asupra faptului că această măsură va aduce un dezechilibru în piață și aceste ieftiniri vor duce la dispariția anumitor produse de pe rafturi și chiar încurajează piața neagră. 

„Spunea colega dumneavoastră că nu există un studiu de impact. Nici nu trebuie să existe pentru că asta e o chestiune de logică economică simplă. În condițiile în care ieftinești prin reducerea unui element al costului, în cazul de față adaosul, la anumite produse doar, la anumite sortimente, apar două lucruri care sunt contradictorii.

În primul rând este o situație de discrepanță, în sensul că îl favorizezi pe unul și îl defavorizezi pe altul. E un fel de voucherizare.

În al doilea rând, economia lucrează pe sistemul fizic al vaselor comunicante: scazi într-o parte, crește în partea cealaltă. Până la urmă, vasele se echilibrează, adică cerea și oferta vor duce ca să existe niște efecte contrare evidente, chiar pe termen scurt.

Vor dispărea anumite categorii de produse din raft pentru că acolo unde prețul este mai mic, și ați văzut azi de dimineață declarația unui producător de carne de pui și de ouă, nu se mai poate echilibra prețul și, în al doilea rând, este un lucru foarte bine cunoscut, apare o chestiune de orientare a populației către piața neagră pentru că acele produse care nu se vor mai găsi vor fi vândute pe o piață, să-i spunem, neagră. Unii vor vinde la marginea trotuarului, alții vor vinde pe sub mâna.

Se poate face un lucru imediat și singurul lucru adevărat: trebuie redus prețul la energie. Costul energiei ridică prețul alimentelor noastre. Noi avem nevoie de o reducere pentru toți românii, nu numai pentru unii care mănâncă mălai, făină și iaurt. Deci, dacă Guvernul dacă într-adevăr vrea să facă ceva, trebuie să înceapă acel program național de promovare a producției interne, de a aduce pe piață printr-o rețea proprie de distribuție, să facă o concurență loială capitalul străin, și așa vom avea și alimente mai bune și mai ieftine, va ajuta și producția internă și venituri mai mari la buget.

Așa cu bucățele de produse, o să aducă în primele zile o anumită scădere a prețului și după aceea să nu le mai găsim deloc.”, a spus Mircea Coșea la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel