Avertismentul unui expert din sănătate: Echipa de tranziție a lui Trump plănuiește retragerea imediată a SUA din OMS

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Există semnale că Statele Unite ar urma să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății.

CITEȘTE ȘI: Mai multe țări ar fi dispuse să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

Membri ai echipei de tranziție prezidențială a președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pregătesc terenul pentru retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății în prima zi a celui de-al doilea mandat al său, potrivit unui expert familiarizat cu discuțiile.

„Știu din sursă sigură că intenționează să se retragă, probabil în prima zi sau foarte devreme în administrația sa”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de sănătate globală la Universitatea Georgetown din Washington și director al Centrului de Colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății privind Dreptul Național și Global în Domeniul Sănătății.

Publicația Financial Times a fost prima care a relatat despre aceste planuri, citând doi experți. Al doilea expert, Ashish Jha, fost coordonator al răspunsului pentru COVID-19 al Casei Albe, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea agenției de presă Reuters.

Planul, care se aliniază criticilor de lungă durată ale lui Trump la adresa agenției de sănătate a ONU, ar marca o schimbare dramatică în politica de sănătate globală a SUA și ar izola și mai mult Washingtonul de eforturile internaționale de combatere a pandemiilor.

VEZI ȘI: NATO, în clinciuri cu Trump de la anul. Rutte se așteaptă ca președintele ales să ceară buget mai mare pentru apărare

Trump a nominalizat mai mulți critici ai organizației pentru funcții de conducere în domeniul sănătății publice, inclusiv pe Robert F. Kennedy Jr., un sceptic al vaccinurilor care candidează pentru postul de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane, care supraveghează toate agențiile majore de sănătate din SUA, inclusiv CDC și FDA.

Proces, inițiat în 2020

Trump a inițiat procesul de retragere din OMS în 2020, care a durat un an, însă șase luni mai târziu succesorul său, președintele Joe Biden, a revenit asupra deciziei.

Trump a susținut că agenția nu a reușit să tragă China la răspundere pentru răspândirea timpurie a COVID-19. El a numit în mod repetat OMS o marionetă a Beijingului și a promis să redirecționeze contribuțiile SUA către inițiative interne în domeniul sănătății.

CITEȘTE ȘI: Biden a comutat pedepsele a 37 de condamnați la moarte pe fondul temerii că Trump i-ar putea executa

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat la o conferință de presă din 10 decembrie că OMS trebuie să acorde SUA timp și spațiu pentru tranziție. De asemenea, el și-a exprimat încrederea că statele ar putea finaliza un acord privind pandemia până în mai 2025.

Criticii avertizează că o retragere a Statelor Unite ar putea submina sistemele globale de supraveghere a bolilor și de răspuns în caz de urgență.

„SUA și-ar pierde influența în domeniul sănătății globale, iar China ar umple acest gol. Nu-mi pot imagina o lume fără o OMS robustă. Dar retragerea SUA ar slăbi grav agenția”, a declarat Gostin, conform agenției de presă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel