„O speli sau o porți așa cum este”? Este dilema eternă care apare atunci când o haină nouă ajunge în dulap. Adesea, ne ghidăm după mirosul mai mult sau mai puțin plăcut pe care îl are, dar este posibil să ne lipsească informații interesante.
Este o întrebare care frământă milioane de oameni de fiecare dată când fac un gest simplu: își cumpără o haină nouă. Trebuie să o spăl înainte de a o purta pentru prima dată? Poate că anumite articole, precum lenjeria intimă sau costumele de baie, trebuie spălate înainte, dar multe alte piese sunt puse direct în dulap. Este acest gest corect? Farmacistul spaniol Álvaro Fernández a răspuns la această întrebare.
Álvaro Fernández, un farmacist care are un milion de urmăritori pe contul său de Instagram, oferă videoclipuri scurte și simple despre multe întrebări pe care ni le punem în viața de zi cu zi, motiv pentru care a abordat și faimosul subiect legat de ce trebuie să facem înainte de a purta o haină nouă.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @teksomolika
În videoclipul dedicat faimoasei întrebări, Álvaro Fernández începe vorbind despre un miros specific, cel al hainelor noi. Farmacistul îi întreabă pe urmăritorii săi dacă nu sunt conștienți de faptul că acesta este un miros caracteristic, standard. La auzul sau citirea acestui lucru, memoria noastră olfactivă ne va reaminti despre ce este vorba.
Inițial, am putea crede că mirosul provine de la depozitarea hainelor, din materialele plastice și cartonul care le înconjoară până când ajung la destinația finală, pe umerașul din magazin. Cu toate acestea, povestea este mult mai complexă, spune Fernández. Printre altele, acest miros este utilizat pentru a îmbălsăma cadavre. Doar această asociere de idei va face, probabil, ca cei care vizionează videoclipul să nu mai ezite și să spele orice haină nouă înainte de a o purta.
Mirosul provine dintr-un compus numit formaldehidă, care este aplicat pe haine. Este o substanță chimică inflamabilă, incoloră și cu un miros puternic, produsă la nivel industrial și utilizată în materiale de construcție, ca fungicid, dezinfectant și, după cum subliniază influencerul, ca și conservant în morgi.
Deși cea mai gravă consecință pentru sănătate este expunerea la gazul acestui compus, așa cum se poate întâmpla cu lucrătorii industriali sau cei care îmbălsămează, Fernández afirmă că este dăunător pentru piele și că, din acest simplu motiv, cel mai recomandat este să spălăm haina înainte de a o purta. El adaugă că hainele pot trece prin „multe mâini” și că acesta ar trebui să fie primul impuls pentru a le spăla.
Formaldehida a fost, de asemenea, subiectul unor zvonuri pe rețelele sociale. În mod specific, au circulat informații pseudostiințifice despre pericolul acestei substanțe, deși nu există dovezi că formaldehida prezentă în haine ar crește riscul de cancer. Potrivit experților în toxicologie, cantitatea maximă permisă este reglementată de Uniunea Europeană, deoarece poate provoca afecțiuni dermatologice ușoare, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu