Avertismentul unui nutriționist despre batoanele de crab din supermarket

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Batoanele de crab sunt un aliment popular, însă pot fi lipsite de proprietăți nutritive deoarece conțin adesea zahăr în cantități destul de mari, amidon, grăsime și boia roșie, colorant care să-i dea culoare.

 

Publicitate

Culoarea roșie sau portocalie este de la boia de ardei, un colorant alimentar cunoscut sub numele de „tartrazină” (E-102) sau carmin de coșenilă (E-120).

Deși originea sa datează din bucătăriile asiatice, popularitatea sa a fost atinsă în Occident la începutul secolului XXI. În plus, ceea ce mulți consumatori încă nu știu astăzi este că  numele său original este „surimi”,  care înseamnă literal „carne tocată” și răspunde unui proces care a fost folosit în urmă cu aproape un mileniu în bucătăria japoneză, informează 20minutos.es.

În cazul batoanelor de merluciu, acestea sunt incluse în dieta celor mici, deși pot conține procente de pește mai mici de 50%. Acestea sunt făcute din făină, griș, amidon și uleiuri care nu sunt recomandate.

Părerea unui nutriționist despre batoanele de crab

Nutriționistul Mónica Barreal, a declarat la un program de televiziune RTVE că „sunt făcute dintr-o pastă care este surimi, care nu conține crab, ci conține gunoi de pește. Are bucăți de pește, proteine ​​din ou, uleiuri vegetale precum ulei de cocos". În plus, nutriționistul spune că nu conține multe proteine ​​din pește, ci se adaugă proteine ​​vegetale. „Nu este nimic sănătos aici”, a spus Mónica Barreal.

Peștii pe care ar trebui să-i eviți în bucătărie

Nu toți peștii de pe piață sunt atât de sănătoși pe cât ar putea părea. În acest caz, este indicat să îi evitați pe cei mai ieftini din cauza proprietăților nutriționale scăzute . 90% din ceea ce ajunge în Europa provine din râul Mekong, în Asia de Sud-Est, una dintre cele mai poluate ape și cu cea mai mare prezență a materialelor plastice din lume. 

Ceva similar se întâmplă cu bibanul. OMS a recomandat reducerea consumului acestui pește, care, deși are un conținut foarte scăzut de grăsimi, trăiește în Lacul Victoria din Africa. În urma analizelor efectuate, s-a depistat prezența unor urme de substanțe nocive pentru sănătate, precum pesticide și mercur.

VEZI ȘI: Crabul albastru, o nouă specie invazivă în Delta Dunării

O nouă specie de crab e prezentă în apele Dunării!

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au anunţat luni că ihtiologii au înregistrat o nouă specie de crab în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), specia fiind considerată invazivă, cu posibil impact însemnat asupra faunei de moluşte locale, informează Agerpres.

Anunţul a venit după publicarea lucrării ştiinţifice semnate de Aurel Năstase, Ştefan Honţ, Marian Iani şi Marian Paraschiv pe researchgate.net. Potrivit cercetătorului Aurel Năstase, prima semnalare a crabului albastru, Callinectes sapidus, pe coasta marină românească a Deltei Dunării datează din decembrie 2022.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/crabul-albastru-o-noua-specie-in-delta-dunarii_918044.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel