Meteorologii au emis duminică o avertizare de risc foarte mare de producere de avalanşe la Bâlea Lac.
UPDATE:
Salvamont Alba a emis, pentru duminică şi luni, o atenţionare pentru zona Munţilor Şureanu, unde este risc mare de avalanşe, transmite Agerpres.
"Zăpada proaspăt depusă, viscolită, cu formare de plăci de vânt, ne determină să emitem o atenţionare pentru zona Munţilor Şureanu. Condiţiile de mai sus generează un risc de avalanşă de gradul 4 - Risc Mare, conform Buletinului nivometeorologic pentru perioada 5-6 februarie, pentru altitudini de peste şi chiar sub 1.800 metri", au transmis, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Alba.
Aceştia le recomandă turiştilor să rămână în perimetrul Domeniului Schiabil Şureanu, să nu iasă pe pantele din zona Vârfului Şureanu sau în est şi sud-est de Vârful lui Pătru.
"Solicitaţi informaţii de la salvatorii montani din zonă, anunţaţi-vă intenţiile de parcurgere a unor trasee off-piste. Totodată, vă sfătuim să aveţi asupra dumneavoastră DVA, sondă, lopată de avalanşă şi telefon mobil încărcat, protejat de frig. Evitaţi deplasarea solitară", au mai transmis salvamontiştii din Alba.
Știrea inițială:
Meteorologii au emis duminică, pentru prima dată în această iarnă, o avertizare de risc foarte mare de producere de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 246 de centimetri.
"Ridicăm totuşi la 5 (riscul de producere de avalanşe - n.r.), la peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, pentru că a nins destul de mult", a precizat, pentru Agerpres, meteorologul Narcisa Milian.
Riscul de producere de avalanşe poate fi de la 1 la 5, acesta fiind "riscul foarte mare", maxim emis de meteorologi.
Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.
"Sunt avalanşe care se declanşează singure fără victime şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraşului - n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor", a declarat directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, "Avalanşe în Carpaţi" şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu.
"Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (...). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil, această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi in zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari". avertizează cei de la "Avalanşe în Carpaţi".
Accesul la Bâlea Lac în Munţii Făgăraş se poate face doar cu telecabina şi numai dacă permit condiţiile meteo. Transfăgărăşanul este închis circulaţiei între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, ceea ce înseamnă că turiştii pot ajunge cu maşinile doar până la Bâlea Cascadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu