După ce a populat Noua Zeelandă, în urmă cu circa 700 de ani, omenirea a devastat avifauna din regiune până la punctul în care pentru regenerarea acesteia ar fi nevoie 50 de milioane de ani, a indicat o echipă de oameni de ştiinţă într-un articol publicat în jurnalul Current Biology, citat marţi de DPA.
Pentru dezvoltarea unei avifaune de o diversitate comparabilă ar fi nevoie de mai mult timp decât existenţa umanităţii, au notat cercetătorii în articolul publicat luni.
Peste 70 de specii distincte de păsări au dispărut, a indicat Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, unde lucrează unul dintre autorii studiului.
În ciuda actualelor eforturi de conservare, alte 30 de specii de păsări sunt pe cale de dispariţie. Printre acestea se numără kakapo, un papagal nocturn, incapabil să zboare. Această pasăre s-a aflat la un pas de extincţie în urmă cu câţiva ani fiind ameninţată de specii de animale invazive, precum şobolanii, jderii, dihorii şi pisicile. Absenţa animalelor indigene de pe insulă, cu excepţia liliecilor, a făcut ca aceste păsări mari să nu dezvolte strategii de apărare, fiind astfel o pradă uşoară pentru vieţuitoarele periculoase.
Totodată, vânătoarea şi schimbarea modului de utilizare a terenurilor a contribuit la declinul numărului exemplarelor de kakapo.
Cercetătorii s-au bazat pe date de arhivă privind fosilele şi pe simulări computerizate cu care au extrapolat rezultatele.
Datorită izolării sale, Noua Zeelandă adăposteşte specii aviare care nu se întâlnesc în alte regiuni de pe Terra, printre acestea numărându-se simbolul său naţional, pasărea kiwi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu