Avioanele de vânătoare NATO au interceptat aparate ruseşti neidentificate deasupra Balticii şi Mării Barents

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Avioane de vânătoare ale SUA, Norvegiei şi Regatului Unit, aflate în serviciul NATO, au interceptat mai multe avioane militare ruseşti care survolau, fără să se identifice, Marea Baltică şi Marea Barents.

Mai precis, avioane de vânătoare F-15 ale SUA au fost ridicate de urgenţă de la sol pentru a intercepta avioane de luptă ruseşti care operau în apropierea spaţiului aerian aliat deasupra Mării Baltice, în timp ce avioane norvegiene şi britanice au interceptat avioane ruseşti care survolaseră Marea Barents îndreptându-se spre Marea Nordului, potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice publicat vineri, conform EFE și Agerpres.

Centrul aliat pentru operaţiuni aeriene combinate din Uedem (Germania) a ordonat ridicarea imediată de la sol a unor aparate din cadrul Detaşamentului de supraveghere aeriană întărită de la baza din Amari (Estonia) ca reacţie pentru a identifica avioanele necunoscute care tranzitau spaţiul aerian în apropierea statelor baltice. Un avion F-15 al SUA a identificat două avioane de luptă multirol Su-35 şi două avioane de vânătoare MiG-31, care nu au depus planuri de zbor şi nici nu au comunicat cu controlorii de trafic aerian. În cursul acestei interceptări s-a confirmat faptul că aparatele militare escortau un avion de transport rusesc TU-154.

"Avionul rus nu a intrat în spaţiul aerian aliat în niciun moment"

'Avionul rus nu a intrat în spaţiul aerian aliat în niciun moment, iar toate interacţiunile au fost sigure şi profesioniste', indică NATO. În acelaşi timp, Forţele regale aeriene din Norvegia au identificat un grup de avioane ruse în Marea Barents, aproape de spaţiul aerian aliat. Un avion norvegian a interceptat un avion rusesc de realimentare şi bombardiere în timpul unei misiuni de realimentare în aer, indică Alianţa.

Decolările de urgenţă ale avioanelor de patrulare aeriană aliate intervin atunci când avioane militare şi civile nu respectă regulile internaţionale de zbor şi se apropie de spaţiul aerian al ţărilor NATO. Aceste acţiuni de răspuns sunt menite să protejeze spaţiul aerian NATO şi să sprijine securitatea tuturor utilizatorilor spaţiului aerian. Miercuri, avioane de luptă britanice 'Typhoon'şi avioane de vânătoare norvegiene interceptaseră avioane neindentificate în nordul Scoţiei, după ce o platforma de aviaţie le identificase ca fiind ruseşti. Din 2014, NATO a pus în aplicare o serie de măsuri pentru a oferi mai multe garanţii de securitate aliaţilor de pe flancul estic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel