UPDATE: "Este posibil să fi avut loc un eveniment catastrofal înainte" / Avion cu 61 de persoane la bord, prăbușit în Brazilia. Nu există supraviețuitori (VIDEO)

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un avion cu 62 de persoane la bord s-a prăbușit, astăzi, în Vinhedo, Brazilia.

UPDATE:

Mișcarea neobișnuită de rotație finală a avionului înainte de a lovi solul a stârnit o curiozitate generalizată în rândul experților în aviație, determinându-i pe unii să speculeze că s-a acumulat gheață pe avion sau că acesta a suferit o defecțiune la motor, însă anchetatorii au declarat că este prea devreme pentru a stabili cauza accidentului.

"Astăzi a fost prognozată gheață (la altitudinile la care zbura avionul), dar în intervalul acceptabil", a declarat Marcel Moura, șeful operațiunilor Voepass, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

"Dar avionul este sensibil la gheață, acesta ar putea fi un punct de plecare", a spus Moura, adăugând că sistemul de degivrare al avionului, împreună cu toate celelalte sisteme, au fost considerate operaționale înainte de decolare.

Inginerul brazilian în aviație și investigatorul accidentului, Celso Faria de Souza, a declarat pentru Reuters că o acumulare de gheață ar fi putut provoca blocarea avionului și spirala în modul în care a făcut-o.

Un ATR-72 s-a prăbușit în 1994 în Indiana, omorând 68 de persoane, după ce avionul nu a putut să se încline din cauza acumulării de gheață. Un alt ATR-72 a intrat în impas în 2016, în Norvegia, după ce gheața s-a acumulat pe avion, însă pilotul a reușit să recapete controlul asupra aeronavei.

De asemenea, un ATR-27 s-a prăbușit în Nepal în 2023, raportul final atribuindu-i o eroare de pilotaj.

"Este posibil să fi avut loc un eveniment catastrofal înainte"

Șeful centrului brazilian de investigare a accidentelor aviatice Cenipa a declarat că așa-numita "cutie neagră" a avionului, care conținea înregistrări de voce și date de zbor, a fost recuperată de la fața locului.

Anthony Brickhouse, expert în siguranța aviației din SUA, a declarat că anchetatorii vor analiza aspecte precum condițiile meteorologice și dacă motoarele și comenzile funcționau corespunzător înainte de accident.

"Din ceea ce am văzut, a fost cu siguranță ceea ce am numi pierdere de control", a spus el.

Datele Flightradar au arătat variații semnificative ale vitezei înainte de prăbușire, a declarat John Cox, consultant american în domeniul siguranței aviației și fost pilot comercial, avertizând că ar dori să verifice datele, dar că s-a întâmplat ceva "cu adevărat semnificativ" pentru ca avionul să se învârtă atunci când a căzut.

"Se pare că este posibil să fi avut loc un eveniment catastrofal înainte de acea pierdere a controlului", a spus el.

Șeful Cenipa, Marcelo Moreno, a declarat într-o conferință de presă că rapoartele inițiale indicau că avionul nu a contactat controlul traficului pentru a raporta o urgență.

_______________________________________________________________________

Un avion care transporta 62 de persoane s-a prăbușit în apropiere de Sao Paulo, în Brazilia, vineri, omorând toate persoanele aflate la bord, au declarat oficialii locali din apropierea locului accidentului, scrie Reuters.

O înregistrare video partajată pe rețelele de socializare a arătat ceea ce părea a fi avionul fabricat de ATR scăpat de sub control în timp ce se prăbușea în spatele unor copaci, lângă case, urmat de un mare nor de fum negru.

Nu există supraviețuitori

Oficialii orașului Valinhos, în apropiere de Vinhedo, au declarat că nu există supraviețuitori și doar o casă din complexul local de apartamente a fost avariată, în timp ce niciunul dintre rezidenți nu a fost rănit.

"Trebuie să fiu purtătorul vești foarte proaste", a declarat președintele Luiz Inacio Lula da Silva, vorbind la un eveniment la scurt timp după accident. El a cerut un minut de reculegere pentru victimele accidentului.

Compania aeriană Voepass a declarat că avionul, care decolase de la Cascavel, în statul Parana, cu destinația Sao Paulo, s-a prăbușit în orașul Vinhedo, la aproximativ 80 km (50 de mile) nord-vest de Sao Paulo. Compania aeriană a declarat că nu poate oferi informații suplimentare cu privire la cauzele prăbușirii avionului.

La doar câteva minute după aparentul accident, brigada de pompieri din Sao Paulo a declarat că trimite șapte echipaje la locul accidentului.

ATR este deținut în comun de Airbus AIR.PA și grupul aerospațial italian Leonardo LDOF.MI. ATR nu a răspuns încă solicitării de comentarii făcute de Reuters.

Video

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel