Avion de vânătoare prăbușit în Croația, cei doi piloți s-au catapultat

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay, de Laurette Chapuis
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay, de Laurette Chapuis

Un avion de vânătoare al Forţelor Aeriene croate s-a prăbuşit, marţi, în nord-estul Croaţiei, anunţă autorităţile militare de la Zagreb.

 

Avionul de vânătoare, de tip MIG-29, s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu militar, într-o zonă forestieră din apropierea localităţii croate Slatina, în regiunea Virovitica-Podravina.

Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat şi au fost găsiţi în viaţă, au anunţat autorităţile croate, citate de agenţia Hina.

Două elicoptere ale armatei, poliția militară și drone au fost desfășurate pentru a-i căuta pe piloți, asistați de ofițeri de protecție civilă și pompieri. Premierul Andrej Plenkovic a declarat reporterilor că prăbușirea a fost probabil cauzată de o problemă tehnică.

Croaţia, un stat membru UE şi NATO, a cumpărat anul trecut 12 avioane de tip Rafale la mâna a doua, de producţie franceză, pentru a-şi înlocui MiG-urile depăşite, scrie AFP.

Vezi și: Cel mai puternic bombardier american, adus în faţa publicului

Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider va fi lansat public pe 2 decembrie de Northrop Grumman și US Air Force. 

Thomas Jones, președintele Northrop Grumman Aeronautics Systems, a declarat că în următoarele câteva luni, primul B-21 va fi supus unor teste suplimentare pentru a se asigura că este pregătit de zbor. Primul zbor al B-21 va fi efectuat la Baza Edwards a US Air Force, unde ulterior vor avea loc și alte teste de zbor, conform defensenews.com.

B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani, pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va „pensiona”. Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari. Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil să „penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”.

Cum era de așteptat, US Air Force și Northrop Grumman nu au făcut publice performanțele noului bombardier, dar le putem avea în vedere pe cele ale predecesorului, B-2 Spirit, despre care oficialii americani spun că este inferior B-21 Raider. Astfel, dacă avem în vedere fișa tehnică a B-2 Spirit, noul bombardier va avea o viteză maximă de cel puțin Mach 0,95, va fi capabil să transporte cel puțin 23 de tone de bombe (depozitate în două compartimente interne), va avea o rază de acțiune de cel puțin 11.000 de kilometri și va avea un plafon de zbor peste 15.000 de metri. Spre comparație, cel mai modern bombardier strategic rusesc, Tu-160M2, care este oarecum similar mai vechii aeronave americane Rockwell B-1 Lancer (care a fost conceput acum aproape 50 de ani), are o rază de acțiune de 7.300 de kilometri și o sarcină utilă de 45 de tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel