Avion deturnat la Minsk. Dominic Raab, șeful diplomaţiei britanice: Este greu de crezut că Moscova nu şi-a dat acordul

Securitatea aeroportului verifică bagajele pasagerilor în fața aeronavei Ryanair
Securitatea aeroportului verifică bagajele pasagerilor în fața aeronavei Ryanair

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a afirmat luni că este "greu de crezut" că Moscova nu şi-a dat acordul pentru deturnarea zborului Ryanair spre Minsk, unde un opozant belarus aflat la bord a fost arestat, potrivit AFP.

"Detaliile de care dispunem cu privire la acest subiect nu sunt clare, dar este greu de crezut că acest gen de acţiune a putut avea loc fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova", care constituie principalul sprijin al regimului lui Aleksandr Lukaşenko, a declarat Raab în parlament, transmite Agerpres.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a afirmat că a "dat instrucţiuni" autorităţii britanice a aviaţiei civile să "ceară companiilor aeriene să evite spaţiul aerian belarus, pentru securitatea pasagerilor".

"Am suspendat de asemenea autorizaţia de a opera pentru Belavia", compania din Belarus care efectuează un zbor zilnic între Minsk şi aeroportul londonez Gatwick prin Paris, a adăugat el pe Twitter.

Ministrul de externe Dominic Raab a denunţat - în parlament - un "atac şocant împotriva aviaţiei civile şi o atingere adusă dreptului internaţional", anunţând că l-a convocat pe ambasadorul belarus.

În faţa deputaţilor, el a reiterat că Londra pregăteşte noi sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Întrebat care este opinia sa despre ipoteza unei implicări ruse, Dominic Raab a răspuns că, "deşi nu avem detalii clare cu privire la acest subiect, este greu de crezut că acest gen de acţiuni a putut fi întreprins fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova".

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat, din ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, pentru a intercepta un avion al companiei Ryanair, care efectua legătura între Atena şi Vilnius, capitale a două ţări UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

Potrivit autorităţilor belaruse, o alertă cu bombă - care s-a dovedit a fi falsă - era la originea interceptării avionului de pasageri. După o aterizare pe aeroportul din Minsk şi verificarea aparatului, avionul a decolat spre Lituania.

Dar, între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protasevici şi pe prietena sa, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Luni, a doua zi după incident, Belarusul a afirmat că ar fi primit o ameninţare la adresa zborului respectiv într-un email ca fiind din partea organizaţiei palestiniene Hamas.

Autorităţile belaruse au afirmat că echipajul însuşi ar fi decis să aterizeze la Minsk "fără ingerinţa" lor, după ce a fost informat despre alerta cu bombă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel