Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a comentat avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de țară al României.
„Salutăm avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de țară al României. Documentul relevă progresele făcute de țara noastră în domenii cheie.
Este apreciat proiectul de desființare a SIIJ, care este calificat drept un pas important. Raportul notează și progresele semnificative realizate de România în lupta anticorupție și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și drepturilor minorităților.
În ceea ce privește protecția minorităților naționale este menționat chiar că România poate fi considerat unul dintre exemplele europene de bune practici.În document este precizat și faptul că în noile Legi al Justiției au fost implementate recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale instanțelor judiciare, inclusiv ale CSM, garantul independenței justiției.
Totodată, Comisia de Monitorizare a decis și solicitarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra Legilor Justiției, o procedură firească pentru toate statele membre UE, atunci când se discută despre reforma din domeniu.
Încă din 2017, am colaborat activ cu această instituție pe legile justiției și îi apreciez rolul de partener și sprijinul pentru democrație și stat de drept la nivelul fiecărei țări membre.
În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a luat în calcul și a implementat toate opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția și recomandările din MCV. Astfel, este consolidat planul României pentru adoptarea Legilor Justiției și ridicarea MCV.
Îndeplinirea acestor angajamente ne duce mai aproape de obiectivul nostru de aderare la spațiul Schengen până la finele acestui an”, a scris Ionuț Stroe, pe Facebook.
"Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor si familiei europene. Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război.
În numele solidarității, camioanele și trenurile încărcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean.
În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină. În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. După 11 ani nedrepți de așteptare.
Care este starea reală a Uniunii Europene? Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă? România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea?
Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv. Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici? Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia?
Poporul Român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem in Schengen! Este dreptul nostru legitim!", a spus Rareș Bogdan în Parlamentul European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News