AVM îi cere demisia lui Cristian Pistol de la conducerea CNAIR

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Asociația ”Moldova Vrea Autostradă” îi cere demisia lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Asociația ”Moldova vrea Autostradă” (AVM) îi cere demisia lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ca urmare întârzierilor la Autostrada A8, cunoscută ca Autostrada Unirii și care face legătura între Târgu Mureș și Ungheni, cu trecere prin Iași.

Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții AMV se întreabă dacă aceste întârzieri au legătură cu reaua-voință sau cu incompetența managerială a celor de la conducerea CNAIR, dar și că ”dorința de a avea construită Autostrada Unirii (A8) a milioane de oameni din regiunea Nord-Est care doresc acces pe cale rutieră rapidă către Uniunea Europeană și dezvoltare economică, nu trebuie și nu mai poate fi ignorată”, se arată în comunicatul AMV.

”DEMISIA, DOMNULE PISTOL!

În ultima perioadă de timp Asociația Moldova Vrea Autostradă a lansat în repetate rânduri puternice semnale de alarmă cu privire la tergiversarea procedurilor de lansare a achiziției publice a serviciilor de proiectare tehnică și execuție a lucrărilor pentru loturile Sărățeni – Joseni (32 km), Joseni - Ditrău (15 km), Ditrău - Grințies (37 km) și Grințies - Pipirig (34 km), care fac parte din sectorul montan al Autostrăzii Unirii Tg Mureș - Iași - Ungheni (A8).

Reamintim faptul că indicatorii tehnico-economici sunt aprobați prin Hotărâre de Guvern încă de la finalul anului 2023, iar studiile pentru Auditul pe Siguranță Rutieră sunt finalizate din luna aprilie 2024, iar în ciuda apelurilor noastre inclusiv în cadrul ședințelor de progres bi-lunare nu au fost înregistrate progrese. 

Mai mult, atât în luările de poziție publice ale purtătorului de cuvânt al CNAIR în cadrul unor emisiuni, cât și în spațiul public și social-media, s-a încercat pasarea responsabilității CNAIR condusă de Directorul General Cristian Pistol prin acreditarea ideii că sarcina lansării acestor proceduri aparține Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), pe baza semnării protocolului între cele 2 companii, conform Ordinului de Ministru nr. 872/27.03.2024.

În același timp, conform art. 77 din Ordonanța nr. 16/2017 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A. și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere - S.A., precum și modificarea și completarea unor acte normative, se specifică faptul că ‘până la finalizarea proiectelor aflate în implementare sau până la predarea tuturor proiectelor specificate în ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii, prevăzut la art. 83 din prezenta ordonanță de urgență, către C.N.I.R., oricare dintre acestea ar interveni întâi, C.N.A.I.R. desfășoară și următoarele activități, respectiv lit b) asigură implementarea programelor de dezvoltare unitară a rețelei de drumuri publice pentru proiectele pe care le are în implementare, în concordanță cu strategia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, se arată în comunicatul menționat.

Protocol, nesemnat

”În concluzie, CNAIR trebuie să implementeze etapa procedurală de licitație pentru cele 4 sectoare în manieră similară cu cele 2 sectoare lansate deja. 

În condițiile în care până la această dată (26.06.2024), protocolul respectiv între cele 2 companii nu este semnat, considerăm că responsabilitatea întocmirii caietelor de sarcini și a documentațiilor aferente, respectiv a lansării acestei proceduri de achiziție publică aparține CNAIR condusă de Directorul General Cristian Pistol, care de altfel a și lansat licitația pentru alte 2 loturi din A8, Miercurea Nirajului - Sărățeni (aprilie 2024) și Leghin - Pipirig (mai 2024).

Precizăm că la articolul 2, alin. (2) din Ordinul de Ministru menționat anterior, se stipulează explicit faptul că în cazul proiectelor de investiții pentru care a fost lansată procedura de achiziție publică, protocolul de predare-primire între CNAIR și CNIR se încheie în termen de 30 zile de la data finalizării procedurii de achiziție publică. 

Pe cale de consecință, întrucât nu am primit răspuns la întrebările legitime cu privire la activitatea din ultimele 2 luni a CNAIR condusă de Directorul General Cristian Pistol în ceea ce privește Autostrada Unirii A8, iar apelurile noastre au fost ignorate complet, contrar angajamentelor publice de lansare a licitațiilor pentru întreg sectorul montan al A8 asumate de către ministrul Sorin Grindeanu - inclusiv în întâlnirea cu organizațiile civice din 2 aprilie 2024, Asociația Moldova Vrea Autostradă solicită public demisia de onoare sau demiterea de către Consiliul de Administrație al CNAIR a domnului Director General Cristian Pistol.

Fie că vorbim de rea-voință, fie de lipsă de competență managerială, dorința de a avea construită Autostrada Unirii (A8) a milioane de oameni din regiunea Nord-Est care doresc acces pe cale rutieră rapidă către Uniunea Europeană și dezvoltare economică, nu trebuie și nu mai poate fi ignorată!

Mai mult, dacă tergiversarea acestui proiect va continua în aceeași manieră, nu excludem organizarea de ample manifestări de protest public, alături de alte organizații civice care militează pentru construcția de Autostrăzi și Drumuri Expres în zona Moldovei”, se mai arată în comunicatul AVM.

Citește și: "Anul acesta vom semna cel mai mare, cel mai scump și cel mai complex contract de infrastructură rutieră din istoria României"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel