Avocat gratuit pentru români, o dată pe an: '' O obligaţie a statului"

Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiţiei vine cu o soluţie pentru ca toţi românii să poată beneficia de asistenţa unui avocat. În opinia lui Cazanciuc, statul ar trebui să ofere în mod gratuit, o dată pe an acces la un avocat celor care are au probleme importante precum cele legate de familie, proprietate sau serviciu. 

Milioane de dosare, deşi românii nu vor în instanţă

Se discuta in ultima perioada destul de mult, as spune cu legitimitate, despre rolul si locul justitiei intr-o societate care are nevoie de un arbitru credibil al relatiilor sociale.
Este Justitia de astazi acest arbitru, are pirghiile normative, resursele umane si materiale adecvate pentru a-si indeplini rolul constitutional? Sint intrebari la care doar prin dezbateri fara ipocrizie vom putea gasi raspunsurile de care are nevoie Justitia ca putere a statului chemata sa realizeze un serviciu public, precum si cetatenii dornici sa priveasca cu incredere in capacitatea sistemului judiciar de a le oferi solutii emise pentru vietile lor reale.
Sint multe lucruri de facut pentru ca Justitia sa nu para doar o Agora supusa unui asediu de partile din cele 3.000.000(trei miloane) de cauze aflate astazi pe rolul instantelor de judecata, ci parte vie a cetatii care are obligatia de a-i asigura resursele, dar si dreptul de a solicita decizii de calitate in termene rezonabile.
Sintem un popor care vrea cu milioanele sa ajunga cu orice chip in fata unui judecator? Nu, cu siguranta nu! Avem in schimb multe lucruri de rezolvat pentru care nu am gasit resursele de timp, energie si bani, pierzindu-ne in grijile de zi cu zi pina cind nu s-a mai putut si a trebuit sa ne adresam unei instante de judecata pentru a ne gasi dreptatea noastra.

Statul poate simplifica lucrurile

Pentru ca multe din pricinile de astazi să nu incarce activitatea instantelor si sa primim o solutie cind nu mai are legatura cu nevoile noastre, putem cu siguranta apela la un avocat sa ne ajute.
Serviciile oferite de avocat nu sint la indemina oricui care are o problema de rezolvat, chiar daca legea da dreptul si celor cu mai putine resurse de a apela la ajutorul public judiciar.
Este aceasta o protectie reala pe care statul o ofera cetatenilor sau reprezinta una din formele fara fond care ne bintuie istoria si risca sa ne compromita viitorul?
Revine statului obligatia de a construi temelia cunoasterii si respectarii legii, precum si a modalitatilor concrete in care aceasta ne poate ajuta, implicind in acest proces si profesia de avocat, care are instrumentele de a participa la procesul de educare juridica a cetateanului.
Una din cai este aceea in care statul, in parteneriat cu profesia de avocat, ofera cetateanului sprijin in problema care il framinta la un moment, pentru a identifica in primul rind solutii nelitigioase de rezolvare, iar daca acest lucru nu este posibil, ii indruma pasii tinind cont de noile dispozitii de procedura care impun mai multa rigoare in solutionarea cauzelor in fata instantelor de judecata.
Statul nu are interesul de a tine tensiuni latente in societate, iar chestiuni legate de familie, proprietate, locul de munca si multe altele isi pot gasi calea legala de urmat in urma consilierii calificate si supuse exigentelor profesiei pe care o poate acorda un avocat.

Doar o dată pe an, cu condiţii clare

Consilierea poate fi acordata o data pe an celor care indeplinesc conditiile legale pentru a primi ajutor public judiciar,costurile fiind suportate de stat in cuantumurile prevazute pentru asistenta judiciara din oficiu.
Acest tip de asistenta poate contribui cu siguranta la reducerea numarului de cauze aflate pe rolul instantelor, incarcate de prea multe ori cu dosare ce si-ar fi putut gasi rezolvarea pe alte cai prevazute de lege si la concentrarea resurselor pentru cresterea calitatii si astfel a increderii in actul de justitie.
Pina la elaborarea unui nou act normativ privind ajutorul public judiciar care sa valorifice cele mai bune practice europene, sa reuneasca dispozitii din legi speciale cum ar fi cele privind violenta in familie sau asistenta acordata eroilor revolutiei si urmasilor acestora, este nevoie ca textul de lege in vigoare sa nu ramina doar intr-un program informatic inaccesibil.

Proiect realist, doar cu finanţare corespunzătoare

Scopul legii actuale poate fi efectiv atins doar daca sint asigurate resursele care sa se regaseasca distinct ca ajutor extrajudiciar in bugetul ministerului justitiei.
Cit despre cunoasterea textelor in vigoare, nu avem nevoie decit de resurse de creativitate si responsabilitate in a utiliza mediul virtual sau “demodata” hirtie care ar trebui sa se regaseasca sub forma unor puncte de informare la toate instantele, autoritatile locale, asa cum se intimpla la prietenii francezi sau nemti ce se incapatineaza sa ramina clasici.
Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu ce urmareste indeplinirea obligatiei statului de a face cunoscuta legea cetatenilor sai, ca forma de a arata conduita de urmat si de a preveni incalcarea legii, proiect in care notarii, mediatorii si celelalte profesii juridice vor avea un rol important de jucat! "  se arată într-o postare pe facebook a lui Robert Cazanciuc, fostul ministru a Justiţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel