Avocata Elenei Udrea a vorbit despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.
Silvia Uscov, unul dintre avocații Elenei Udrea, spune că deciziile Curții Constituționale trebuie respectate, contrar precizărilor făcute de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Ea susține în cazul Elenei Udrea nu s-a dorit rejudecarea.
"Nu o apăr pe Elena Udrea, ci vorbesc pentru cetățeanul Elena Udrea și toți cetățenii nedreptățiți care sunt în aceeași situație. O controversă în legile Justiției. Dl Predoiu spune că nu mai era nevoie să apară în lege obligativitatea aplicării deciziilor CCR. Este sau nu este așa?”, a afirmat Anca Alexandrescu, joi seară, în cadrul emisiunii "Culisele statului paralel" de la Realitatea Plus.
Avocata Silvia Uscov a spus că „trebuia menținută această abatere disciplinară tocmai pentru a arăta importanța deciziilor CCR. Domnul Predoiu a primit multe bile negre de la CCR pe codurile pe care și-a asumat răspunderea și de aceea s-ar putea să-l vadă ca pe un dușman. Ați discutat și despre doamna Udrea, o să vă dau și un exemplu clar de ce este important să se respecte deciziile CCR”.
"Sunt obligatorii (deciziile CCR n.r.) conform Constituției României. Asta a spus și CCR imediat după decizia CJUE din 21 decembrie 2021, că, până nu revizuim Constituția, noi trebuie să respectăm deciziile CCR, indiferent de ce opinii avem. (...) De ce trebuie să le respectăm? Pentru că, în general, deciziile CCR se referă la respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului român", a precizat avocata Silvia Uscov.
"În cazul doamnei Udrea, CCR a constatat că, dacă nu sunt trași la sorți toți membrii completului de judecată, pentru că Înalta Curte nu a realizat această tragere la sorți, s-a permis ca președintele completului de judecată, marile dosare de corupție, inclusiv în al dnei Udrea, să fie numit de președintele României, adică de o persoană din afara Autorității judecătorești, care ar fi putut avea interese politice în astfel de condamnări. Acesta este adevăratul efect al nerespectării unei decizii CCR. (...) CCR constată de cele mai multe ori încălcarea anumitor drepturi fundamentale, și de aceea trebuie să le și respectăm, că altfel rămânem fără drepturi.
Și nu este vorba numai de dna Udrea, poate fi orice alt cetățean. În cazul ei putem spune că existat un interes politic să fie condamnată de un judecător numit de președintele României în complet , dar acest lucru creează obișnuințe în justiție. Data viitoare poate fi vorba de orice alt cetățean care deranjează sistemul. De aceea e important să apărăm in continuare respectarea deciziilor CCR, nu doar că scrie în Constituția României. Există obligația să se respecte Constituția României, ci și pentru că există niște efecte practice. S-ar putea ca judecătorii naționali, poate și de la CJUE sau orice alt judecător (...), pe lângă Parlament sau Guvern, să ne încalce drepturile. CCR vine si restabilește aceste standarde, garanții, pentru a ne apăra drepturile. (...)
Această obligativitate de a respecta deciziile CCR se regăsește și în celelalte state membre UE, nu e numai in România. Să se ducă în Franța ministrul Justiției (Cătălin Predoiu, n.r.) și să spună Consiliului constituțional de acolo că deciziile sale nu sunt obligatorii. (...) Nu va accepta niciun stat membru ca deciziile Curții Constituționale să nu fie respectate. Au existat numeroase alte conflicte între curțile constituționale ale statelor membre și CJUE. Nu a fost subminată Curtea Constituțională a vreunui stat membru”, a mai spus avocata Silvia Uscov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News