EXCLUSIV  Avocata Mariana Ștefan, avertisment cu legea Anastasia. "Se va găsi un avocat să ridice o excepţie". Soluţia ar fi fost alta

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Foto: Freepik

Avocata Mariana Ştefan spune că legea Anastasia ar putea fi atacată de avocaţi în cazurile viitoare. Conform acesteia, soluţia pentru descurajarea teribiliştilor ar fi alta.

Potrivit legii Anastasia, şoferii care produc accidente mortale în timp ce se află la volan sub influenţa drogurilor, a alcoolului sau fără permis de conducere, vor merge direct la închisoare. 

"Vedeţi, au modificat legea pe o emoţie. Vorbesc de legea Anastasia. Credeţi că nu se va găsi un avocat care să ridice o excepţie de neconstituţionalitate? În sensul că este neconstituţional ca un judecător să nu poată să aplice legea sub aspectul individualizării pedepselor, să aprecieze de la caz la caz, dacă pedeapsa pe care o va aplica trebuie executată în regim de detenţie sau cu suspendare? Vă spun că da", a transmis avocata.

Care este soluţia pentru descurajarea teribiliştilor

"Sunt convinsă că judecătorii nu sunt toleranţi în astfel de situaţii. Nici când vorbim de cazuri grave, când este vorba de ucidere din culpă dacă şoferul a fost sub influenţa alcoolului sau drogurilor. 

Eu aş schimba încadrarea juridică. Şi acolo aş interveni. În momentul în care tu, ca şofer, te-ai urcat la volan sub influenţa alcoolului sau drogurilor, şi ai săvârşit un accident, încadrarea juridică sub nicio formă nu trebuie să fie uciderea din culpă. Nu e nicio culpă. Vorbim de omor cu intenţie indirectă. În condiţiile în care ţi se schimbă încadrarea juridică şi ştii că pentru omor simplu ai pedeapsă de la 10 la 20 de ani, şi dacă ai şi o formă calificată deja mergi cu pedeapsă de la 15 la 20 de ani, le va fi frică să mai facă din astea", a declarat Mariana Ştefan la Culisele Justiţiei. 

Youtube video image

Legea Anastasia intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, afirmaţie falsă

"Este o informație care, din păcate, n-are legătură cu realitatea și cu nevoia de a preveni; probabil din necunoaștere. Cine a lansat-o a confundat cu alt text de lege. Legea Anastasia este în vigoare din 13 pe iulie, la 3 zile după momentul publicării. Deci, cine s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis trebuie să știe că nu are alt drum decât la închisoare. Din 13 iulie. Nu de la 1 ianuarie. Dar legea trebuie cunoscută. De când trebuie luate aceste măsuri? De ieri trebuiau luate aceste măsuri. Avem o realitate, trebuie să înțelegem de ce am ajuns aici pentru a găsi soluțiile adecvate", a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel