EXCLUSIV  Avocații cer respect! Tatarici recunoaște marea problemă în instanță. ”Ce explicații îi dau eu clientului care m-a plătit?”

foto: Freepik
foto: Freepik

Ramona Tatarici a pus pe masă, la Culisele Justiției, câteva dintre nemulțumirile avocaților din România. Se va menține ideea declarării pe 4 octombrie, în fiecare an, a Zilei fără avocat?

Ramona Tatarici, avocat în penal, a vorbit despre neregulile din sistemul de avocatură și a ținut să sublinieze că, la ora actuală, oamenii legii din România nu au parte de respectul cuvenit așa cum se întâmplă, de regulă, în alte țări. Iată cum o schimbare de atitudine ar putea ajuta, într-o oarecare măsură, la fluidizarea proceselor și bunul mers al justiției.

"Cred că o respectare a avocatului, oferirea din nou a unui anumit statut în actul de justiție e un of al întregului corp profesoral. Cu toții simțim că nu se oferă acel respect, că nu suntem așezați pe același palier cu ceilalți participanți la procesul penal și, evident, cred că de aici ar pleca lucrurile un pic spre bine" a spus Tatarici.

Laura Duță a intervenit: Înțeleg că sunt probleme foarte mari în rândul avocaților care au anunțat că vor face, de ce nu, un protest în sensul că va fi "Ziua fără avocați", nu?

Ramona Tatarici: Da, ne este făcută această recomandare de către conducerea organelor profesorale, însă trebuie să privim altfel lucrurile. Există foarte multe nemulțumiri ale avocatului, avocatul nu este pus pe același nivel cu ceilalți participanți. Și atunci am participat în decursul timpului la proteste ale magistraților, la proteste ale grefierilor, la proteste ale celor din minister. Poate că sunt eu reticentă la acest moment, însă cred că nu ar avea un impact foarte mare. Ca avocat, te gândești și se pune problema între noi -  ce se întâmplă dacă declarăm "Ziua fără avocat"? S-a făcut o recomandare în sensul acesta ca 4 octombrie să fie "Ziua fără avocat". Dar sunt colegi avocați care își pun problema în sensul următor: am un termen de judecată la acea dată. Se va amâna cauza pentru că eu nu doresc să asigur reprezentarea juridică a clientului. Cum ar reacționa instanța care nu e susținută de acest demers al nostru deși, noi, avocații ne-am supus mereu protestului instanțelor de judecată din ultimele două luni și jumătate unde, efectiv, sistemul a fost paralizat. Să spunem că ar fi de acord cu această amânare, dar poate colegul advers dorește să se judece și se opune. Pe de altă parte, dacă primesc termen în 2024? Ce explicații îi dau eu clientului care m-a plătit?

Interviul complet, aici:

       

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel