Curtea Europeană de Justiţie a confirmat azi interpretarea avocaţilor D&B David şi Baias în cazul Rafinăria Steaua Română vs. ANAF, arătând că, în lumina dreptului european, contribuabilii trebuie să beneficieze de dobânzi pentru nerambursarea de către organul fiscal în termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, chiar dacă sumele datorate la rambursare au fost compensate prin decizii de compensare, anulate ulterior de instanțele de judecată.
Prin Hotărârea pronunţată în data de 24 octombrie 2013 in cauza C-431/12 Curtea Europeană de Justiţie a răspuns întrebării preliminare transmise de Înalta Curte de Casație si Justiție la solicitarea Rafinăriei Steaua Romana SA, reprezentată de firma de avocatură D&B David şi Baias, validând argumentele aduse de către avocații D&B David şi Baias şi arătând că „atunci când rambursarea în favoarea persoanei impozabile a excedentului de TVA intervine după trecerea unui termen rezonabil, principiul neutralității sistemului fiscal al TVA ului impune ca pierderile financiare astfel generate, în detrimentul persoanei impozabile, prin indisponibilizarea sumelor de bani în cauză să fie compensate prin plata unor dobânzi de întârziere. Având în vedere aceste considerații, trebuie să se răspundă la întrebarea adresată că articolul 183 din Directiva TVA trebuie interpretat în sensul că se opune ca o persoană impozabilă care a solicitat rambursarea excedentului de TVA achitat în amonte din TVA ul pe care îl datorează să nu poată obține din partea administrației fiscale a unui stat membru dobânzi de întârziere aferente rambursării efectuate tardiv de această administrație pentru o perioadă în care erau în vigoare acte administrative care excludeau rambursarea și care au fost anulate ulterior printr o decizie judecătorească”.
„Această hotărâre reprezintă un moment de referinţă în relaţia dintre contribuabil şi autorităţile fiscale în România. Din momentul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, contribuabilii români dispun de un ultim refugiu – jurisprudenţa şi instanţele europene - în cazul în care drepturile lor sunt încălcate de către autorităţile fiscale naţionale”, a declarat Dan Dascălu, Partener, D&B David şi Baias, liderul echipei de litigii fiscale şi coordonatorul echipei de avocaţi implicată în acest dosar.
Echipa de avocaţi care a asigurat succesul acestui caz a fost condusa de Dan Dascălu – Partener D&B David şi Baias, fiind formata din Ana Maria Iordache şi Andreea Cojocaru, avocaţi specializaţi în litigii fiscale.
Despre D&B David şi Baias:
D&B David si Baias este societatea de avocaţi corespondentă a PwC România, fiind integrată în reţeaua societăţilor de avocaţi corespondente PwC, care cuprinde mai mult de 2.000 de avocaţi în 75 de jurisdicţii,. D&B David şi Baias este o societate de avocatură pentru afaceri. Echipa D&B David şi Baias oferă un pachet complet de soluţii integrate, novatoare şi pragmatice clienţilor multinaţionali şi locali, în următoarele domenii: societăţi comerciale şi grupuri de societăţi; fuziuni, achiziţii şi restructurări; proprietăţi imobiliare; relaţii de muncă; servicii financiare şi pieţe de capital; concurenţă şi ajutoare de stat; proprietate intelectuală; protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal; litigii fiscale şi comerciale. De asemenea, D&B este specializată în domeniile farmaceutic şi IT&Telecom, furnizând soluţii specifice pentru societăţile din aceste industrii.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu