Avocaţii directoarei Huawei difuzează o înregistrare video şi documente legate de arestarea lui Meng Wanzhou în Canada

O judecătoare canadiană a acceptat marţi să fie transmise către mass-media o înregistrare video şi diverse documente legate de arestarea directoarei financiare a companiei chineze Huawei, la începutul lui decembrie, la Vancouver, arestare aflată la originea unei grave crize diplomatice între Ottawa şi Beijing, informează miercuri AFP.

În timpul unei scurte audieri, judecătoarea a validat o cerere în acest sens din partea avocaţilor directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor, Meng Wanzhou, arestată la 1 decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea SUA care cer extrădarea ei. Directoarea nu a fost prezentă la tribunal.

Avocaţii săi contestă condiţiile arestării ei pe aeroport, afirmând că clienta lor a fost interogată timp de mai multe ore de către autorităţi fără a şti de ce, prin încălcarea drepturilor sale.

Documentele transmise mai multor mass-media reprezintă o serie de depoziţii sub jurământ ce rezumă argumentele apărării, precum şi o înregistrare video care o arată pentru prima dată pe Meng Wanzhou la aeroport, în ziua arestării sale.

Judecătoarea Heather Holmes a acceptat ca aceste documente să fie publicate înainte de următoarea audiere în acest dosar, prevăzută la 23 septembrie, procedură "puţin neobişnuită", dar justificată, potrivit ei, de "interesul public foarte mare". "Transparenţa serveşte mai bine intereselor justiţiei în acest caz", a mai apreciat ea.

Avocaţii lui Meng Wanzhou, acuzată de SUA că a dorit să ocolească sancţiunile americane împotriva Iranului, intenţionează să folosească aceste dovezi în timpul audierilor tehnice ce vor începe la 23 septembrie la Vancouver, au anunţat aceştia marţi.

Prima serie de audieri ce vor aborda fondul cererii de extrădare va începe la 20 ianuarie 2020.

Meng Wanzhou a fost pusă în libertate la câteva zile după arestare, în schimbul unei cauţiuni de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte brăţară electronică şi să-şi predea paşapoartele. În prezent, ea locuieşte în una dintre proprietăţile sale din Vancouver.

În zilele care au urmat arestării lui Meng, China l-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi un alt compatriotul, consultantul Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj. De asemenea, Beijingul a condamnat la moarte alţi doi canadieni, recunoscuţi vinovaţi de trafic de droguri, şi a blocat livrările canadiene de rapiţă şi carne.

De atunci, Ottawa nu încetează să ceară eliberarea lui Kovrig şi Spavor, a căror detenţie o consideră "arbitrară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel