În cadrul emisiunii #Rezist, difuzată pe DC News TV și DC News, au fost dezvăluite detaliile succeselor și provocările întâmpinate în procesele judiciare de către avocatul Antonie Popescu, recunoscut pentru apărarea victimelor Revoluției și Mineriadelor, care a reușit să obțină o victorie importantă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazurile legate de aceste evenimente tragice.
În dialogul purtat cu Oana Stănciulescu, Antonie Popescu a dezvăluit aspecte tulburătoare legate de dosarul Revoluției, subliniind că, în ciuda cifrelor, fiecare viață pierdută reprezintă o tragedie imensă: "Dumneavoastră ați scris acum pe ecran numărul de morți, dar și un singur mort dacă ar fi fost, tot ar fi fost important. La 1166 de morți, se arată dimensiunea crimei, dar gravitatea ei începe de la o singură persoană. Viața este o valoare supremă și trebuie apărată".
Popescu a criticat modul în care anchetele au fost derulate, subliniind că nu au fost realizate individual și că mulți dintre cei implicați au fost tratați cu ostilitate și lipsă de empatie: "Faptul că cei 3 inculpați din dosar încă mai trăiesc spune despre stat că e unul care nu-și iubește cetățenii, care nu prețuiește valorile supreme apărate în Constituție, începând cu viața și neglijența de care spuneați. Ce să le mai cerem politicienilor să știe date concrete, când parchetul nu știe exact câte volume a trimis în judecată, nu știe câte victime a avut. Nu există un dosar deschis pentru fiecare victimă, iar apoi ele să se reunească. Cercetările nu au fost făcute individual. S-au făcut cercetări la grămadă, iar în cazul victimelor refuzate sau a celor cu mai puține traume, ele s-au expediat cu formule de tipul nu sunt întrunite [n.r., trăsăturile esențiale ale infracțiunii] sau nu se regăsesc probe. Cine trebuia să caute aceste probe, dacă nu procurorul? Aici ancheta nu se poate face din birou. Oamenii au fost chemați la audieri, dar nu își mai amintesc. Îi bruschează cu întrebări care nu și-au rostul. Să știți că victimele sau aparținătorii ne spun că s-au ciocnit mereu nu de o atmosferă neprietenoasă, ci de una ostilă, ca și când ei sunt vinovați că dau de lucru la acest dosar, ori e incalificabil să întâmpini cu astfel de remarci".
El a adus în discuție și traumele persistente ale celor implicați în evenimente: "Traume sunt. Foarte mulți din cei care au fost participanți au spart gheața și s-a basculat atunci sistemul. Ei, cei care au fost în 21 decembrie, știau că ajung la spital, pot muri sau pot face închisoare. Soluția cu crematoriul cred că era pregătită și pentru București, nu doar pentru Timișoara".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News