Află în articol cum să crești nivelul hemoglobinei în mod natural.
Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru transportul oxigenului în corp. Anumite alimente și suplimentele pot ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină la domiciliu, scrie Medical News Today.
Pe lângă transportul oxigenului, hemoglobina are rolul de a prelua dioxidul de carbon rezultat în urma arderilor metabolice, către plămâni, pentru a fi eliminat. Hemoglobina scăzută poate îngreuna îndeplinirea acestor funcții. În acest articol, aflați cum să creșteți nivelul hemoglobinei în mod natural.
O persoană își poate crește nivelul hemoglobinei acasă prin:
1. Creșterea aportului de fier.
O persoană cu niveluri reduse de hemoglobină poate beneficia de consumul mai multor alimente bogate în fier. Fierul stimulează producția de hemoglobină, care ajută, de asemenea, la formarea mai multor globule roșii.
Alimentele bogate în fier includ: carne și pește, produse din soia, inclusiv tofu și edamame, ouă, fructe uscate, cum ar fi curmale și smochine, brocoli, legume cu frunze verzi, cum ar fi varza varza si spanacul, fasole verde, nuci și semințe, unt de arahide.
2. Creșterea aportului de folați.
Folatul este un tip de vitamina B care joacă un rol esențial în producția de hemoglobină. Corpul folosește folatul pentru a produce hem, o componentă a hemoglobinei care ajută la transportul oxigenului. Dacă o persoană nu primește suficient acid folic, celulele lor roșii din sânge nu se vor putea maturiza, ceea ce ar putea duce la anemie cu deficit de folat și la niveluri scăzute de hemoglobină.
Sursele bune de acid folic sunt: carnea de vită, spanac, orez, arahide, fasole negre, fasole roșie, avocado, salată verde.
3. Maximizarea absorbției fierului
Consumul de fier în alimente sau suplimente este important, dar o persoană ar trebui să-și ajute corpul să absoarbă acel fier. Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, căpșunile și legumele cu frunze verzi, pot crește cantitatea de fier absorbită. Luarea unui supliment de vitamina C poate ajuta, de asemenea. Vitamina A și beta-carotenul pot ajuta organismul în absorbția și utilizarea fierului.
Alimentele bogate în vitamina A includ: peşte, ficat, suc de fructe, cartofi dulci, varză.
Alimentele bogate în beta-caroten includ fructe și legume galbene, roșii și portocalii, cum ar fi: morcovi, cartofi dulci, suc de fructe, pepeni galbeni, mango.
În timp ce suplimentele de vitamina A pot ajuta organismul să proceseze fierul, vitamina este periculoasă dacă se consumă prea mult. Excesul de vitamina A poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipervitaminoză A. Aceasta poate provoca simptome precum dureri osoase și articulare, dureri de cap severe și presiune crescută în creier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu