Potrivit unui raport al Avocatului Poporului, eliminarea pensiilor speciale s-a realizat prin încălcarea Constituţiei şi a provocat cheltuieli suplimentare la bugetul de stat.
"Temeiul constituţional al prezentului raport special îl constituie art. 53 alin. (2) din Constituţie, potrivit căruia - Restrângerea exerciţiului unor drepturi poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii. Faţă de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat prin abatere de la textul din Constituţie", se arată în raport.
Vezi Raportul Avocatului Poporului aici
Măsura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistraţilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luată de Guvernul Boc în anul în 2010, prin noua Lege a pensiilor, când s-a decis să existe un sistem unitar de pensii. Atunci, se justifica această măsura prin faptul că va scădea fondul de pensii. Fiind o perioadă de criza, "pensiile nesimţite" trebuia să fie eliminate.
De fapt, s-a făcut exact invers, efectul recalculării pensiilor a făcut ca pensia medie să crească cu aproximativ 30%, ceea ce a însemnat că fondul de pensii s-a încărcat cu un miliard de lei.
Avocatul Poporului recomandă pentru corectarea acestui lucru, o supraimpozitare cu 50% a pensiilor mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News