Avocatul Poporului. Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția

Avocatul Poporului. Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament / Foto: Facebook Parlamentul României
Avocatul Poporului. Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament / Foto: Facebook Parlamentul României

Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament pentru funcția de Avocat al Poporului.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului, transmite Realitatea Plus.  El este susţinut de UDMR şi PNL.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Este singurul propus pentru această funcţie. Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului. Social democrații au catalogat decizia comisiilor ca fiind una "abuzivă", în contextul în care PSD s-a opus revocării din funcția de Avocatul Poporului a Renatei Weber.

 

Comisia de la Veneția critică schimbarea Avocatului Poporului

Deciziile comisiilor juridice vin în contextul în care Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului din funcție și se cer explicații cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii Renatei Weber, relatează Antena 3. 

Ludovic Orban și Anca Dragu au primit scrisori din partea Comisiei de la Veneția prin care li se cer explicații. 

Comisia de la Veneția spune în scrisoare că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instituții, dar este criticat modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcție. 

Ce spune legea?

Comisia de la Veneția face precizări în aceste scrisori cu privire la ceea ce conține legea și pentru ce ar trebui schimbat din funcție Avocatul Poporului. Comisia mai spune că trebuie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-și exercita funcția. 

La finalul acestei scrisori, Comisia de la Veneția le cere celor doi președinți ai Parlamentului explicații cu privire la motivele care au stat la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, mai ales că o majoritate parlamentară a luat această decizie de revocare, iar această majoritate trebuie să fie egală sau mai mare decât majoritatea parlamentară care a numit Avocatul Poporului în funcție, ceea ce nu s-a întâmplat. 

VEZI ȘI: Comisia de la Veneția critică revocarea lui Weber. SRS: Bag mâna în foc că preşedintele a fost informat, încă din primul moment!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel