Avocatul Adrian Toni Neacşu vine cu "o veste proastă" pentru noii parlamentari.
"Am o veste proastă pentru noii parlamentari - de Crăciun trebuie să vină la muncă, dar una și mai proastă pentru români - constituțional este greu să avem Guvern până la 31 decembrie. Nu mă îndoiesc că ceea ce se anunță a fi coaliția de guvernare, zorită și dinspre președinție, va încerca să încalce regulile parlamentare pe care le arăt, deși regulamentele parlamentului au natură constituțională, fiind chiar superioare unei legi obișnuite.
Deci, potrivit Regulamentelor Camerei Deputaților și Senatului, acestea nu vor fi constituite legal decât după validarea mandatelor de deputați, respectiv senatori. Până la constituirea legală le este interzis să ia orice altă hotărâre cu excepția celor privitoare la validare, deci nici să dea în ședință comună vot de încredere pentru Guvern. De altfel, până la validare (cu 2/3 din numărul deputaților respectiv senatorilor) și depunerea jurământului practic nu avem un nou Parlament constituit.
Problema este că procedura de validare a mandatelor este una anume prevăzută, cu termene clare, ceea ce face imposibil, din punct de vedere legal, ca aceasta să se desfășoare pe repede înainte. Comisiile de validare se pot constitui în ziua convocării de către Președinte, deci luni, 21 decembrie 2020.
Comisiile verifică îndeplinirea condițiilor legale pentru fiecare nou parlamentar în parte, iar în a 3-a zi de la constituire discută și votează pentru fiecare parlamentar în parte propunerea de validare sau invalidare. Termenul expiră la 23 decembrie 2020. În termen de 4 zile de la constituire comisiile de validare întocmesc un raport care va fi supus votului plenurilor celor două camere. În a 5-a zi de la constituirea comisiilor de validare (deci vineri, 25.12.2020) Camera Deputaților și Senatul se întrunesc de drept, și subliniez de drept adică obligatoriu și fără să fie convocate, pentru a dezbate raportul final.
Validarea mandatelor de senator și deputat nu se poate face în nici un fel mai repede de termenul de 5 zile prevăzut expres de cele 2 regulamente, deci nu mai devreme de 25 decembrie. Începând cu ziua de Crăciun, dacă totul va decurge pe repede înainte și datoria față de țară îi va chema pe aleși la muncă, se va putea trece și la votul de învestitură, în ședința comună a celor două camere.
Aici este o altă limită regulamentară, votul pentru Guvern nu se poate face decât secret cu bile, fiind astfel exclusă posibilitatea votului on line, de lângă căldura mesei de Crăciun a fiecărui parlamentar. În concluzie, convocare - 21.12.2020, validare - 25.12.2020, vot încredere Guvern - La anul și la mulți ani!" a scris avocatul Adrian Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.
Am o veste proastă pentru noii parlamentari - de Crăciun trebuie să vină la muncă, dar una și mai proastă pentru români...
Publicată de Adrian Toni Neacsu pe Luni, 14 decembrie 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu