Grupurile proxy ale Teheranului din Liban, Gaza, Siria, Irak și Yemen "laudă" atacurile cu rachete asupra Israelului și amenință cu escaladarea operațiunilor.
Publicitate
Grupurile militante înarmate din „axa rezistenței” susținută de Iran au salutat lansarea de către Teheran a peste o sută de rachete împotriva unor ținte din Israel marți și au cerut atacuri suplimentare.
Declarațiile, provenind din grupuri din Liban, Gaza, Siria, Irak și Yemen, subliniază amploarea regională a crizei actuale, deși analiștii afirmă că mulți membri cheie ai coaliției susținute de Iran au fost atât de slăbiți în decursul anului trecut încât capacitatea lor de a transforma amenințările retorice în pericole reale pentru Israel este limitată.
Atacul de marți asupra Israelului a avut loc în urma unei serii de lovituri devastatoare israeliene împotriva Hezbollah-ului, aliatul Iranului din Liban, inclusiv asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul miliției islamiste șiite și o figură proeminentă în rețeaua de luptători a Iranului din întreaga regiune.
Hamas, grupul militant susținut de Iran din Gaza, a cărui atac surpriză în Israel din 7 octombrie 2023 a declanșat criza din Orient, a lăudat loviturile cu rachete iraniene, afirmând că acestea au fost o răzbunare pentru asasinările israeliene ale unei serii de comandanți Hamas, Hezbollah și iranieni în ultimele luni.
Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, un grup susținut de Iran care controlează o mare parte din Yemen, a „apreciat” Iranul și a amenințat că va „extinde operațiunile împotriva dușmanului israelian sau a celor care îi susțin” în lipsa unui armistițiu în Gaza. Grupul a fost responsabil pentru zeci de rachete îndreptate către Israel și atacuri asupra navigației internaționale din Marea Roșie.
Edmund Fitton-Brown, un consilier senior al Counter-Extremism Project, un think tank și grup de advocacy transatlantic, a declarat că era de așteptat ca rebelii Houthi și alte grupuri să facă astfel de amenințări.
Hezbollah, cel mai puternic dintre grupurile proxy ale Iranului și cheia coaliției, este afectat de acțiunile militare israeliene.
Grupul a pierdut aproape 500 de luptători de când a început să tragă în Israel în sprijinul aliatului său, Hamas, și a fost apoi atras într-un război de uzură prelungit.
Mai mult de o mie de membri au fost răniți de pagere și stații de emisie-recepție explozive, un atac considerat a fi opera Mossad-ului, serviciul de informații externe al Israelului. Se crede că sute de alții au murit în bombardamentele Israelului asupra Libanului în ultima săptămână. Printre victime se numără o mare parte din conducerea militară superioară a Hezbollah, inclusiv Nasrallah, care este considerat de neînlocuit.
Iran a sperat mult timp ca imensa artilerie de rachete a Hezbollah și zecile de mii de luptători experimentați vor descuraja Israelul de la o lovitură majoră împotriva Teheranului, posibil vizând programul nuclear al acestuia.
Alia Brahimi, expert în Orientul Mijlociu la Atlantic Council, a declarat că strategia Iranului, care durează de zeci de ani și are ca scop construirea unei coaliții de proxy ideologic aliniați, a fost confirmată.
"Iranul se simte atacat acum și grupurile sale sunt componentele de schimb. Au îndeplinit ceea ce au fost destinate să facă și au acționat ca un scut protector”, a spus Brahimi, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu